Ik kreeg van Fairtrade hun nieuwe Indonesische kruidenpasta’s. Eentje daarvan was de rendang bumbu. Nu wilde ik kipgehaktballetjes eten die avond en heb daar maar een heerlijke twist aangegeven door er rendang kipgehaktballetjes met kokossaus van te maken.
Deze Indonesische stijl sappige kippengehaktballetjes in een rendang kokossaus is supersnel te bereiden en is ongelooflijk lekker. De gehaktballetjes zijn mals en kruidig. Serveer er gekookte rijst en roerbakgroenten bij.
Rendang
Het gerecht rendang komt van oorsprong uit West Sumatra, maar wordt overal in Indonesië en Maleisië gegeten. Het stoofgerecht wordt meestal van rundvlees gemaakt, dit wordt gestoofd in een mengsel van kruiden, specerijen en kokosmelk. Het wordt vaak ter ere van gasten geserveerd en/of bij ceremoniële gelegenheden.
Hier vind je het recept wat mijn vader altijd maakte voor ons.
In de Indonesische rendang bumbu (kruidenpasta) van Fairtrade zitten alle specerijen en kruiden voor het maken van een lekker stoofgerecht. Dit hoeft natuurlijk niet per se van rundvlees te zijn, maar kan ook – zoals ik nu gedaan heb – met kipgehakt gemaakt worden. Of maak er een vegetarische rendang van door bijvoorbeeld jackfruit of paddenstoelen te gebruiken in plaats van vlees.
De bumbu is volledig plantaardig, bevat geen kunstmatige toevoegingen en geen palmolie.
Kipgehakt
Je kunt kipdijfilets gebruiken en ze vermalen in je keukenmachine om de gehaktballetjes te maken. Als je geen keukenmachine koop je naturel kipgehakt bij jouw poelier of supermarkt.
Je maakt het gehakt aan met een eetlepel rendang bumbu (boemboe), fijngehakte lente-ui, fijngehakte koriandersteeltjes en wat paneermeel. Hiervan rol je dan ongeveer 24 gehaktballetjes. Je bakt ze rondom goudbruin aan in een koekenpan, daarna doe je de rest van de bumbu erbij en bakt dit even aan in de pan. Nu giet je de kokosmelk erbij en laat dit even inkoken met de balletjes erin, op die manier garen ze verder.
Erbij:
Ik heb er gekookte (volkoren) rijst en wokgroenten bij geserveerd. De balletjes zijn ook lekker met zelfgemaakt naanbrood, rijstnoedels of bloemkoolrijst.
In plaats van wokgroenten, kan je ook gekookte of roergebakken broccoli, spinazie, sugar snaps, paksoi of peultjes erbij serveren.