Deze koude dagen vragen om een heerlijk suddergerecht. Wat is er beter dan een ouderwetse jachtschotel? Dit gerecht, ook wel “filosoof” genoemd, werd vroeger vaak door onze grootmoeders gemaakt. Het verschil? In een jachtschotel worden appels verwerkt, terwijl die in de filosoof ontbreken.
Deze rundvleesstoofpot is perfect voor de winter: mals rundvlees, frisse appels, romige aardappelpuree en een rijke saus.
Oma’s jachtschotel
De naam jachtschotel komt van de traditie om restjes wild te verwerken. Later gebruikte men vlees, uien en aardappelen, vaak gecombineerd met kliekjes van de hele week.
Tegenwoordig wordt jachtschotel vaak met gehakt gemaakt, maar ik kies liever voor kleine stukjes runder riblappen voor extra bite.
Wil je het jezelf makkelijker maken? Vraag je slager om het vlees fijn te snijden of gebruik rundergehakt. Voeg eventueel groenten toe als je dat lekker vindt, maar dit recept volgt het originele recept van mijn oma.
Welke groente bij jachtschotel
Hoewel een klassieke jachtschotel vaak zonder extra groenten wordt gemaakt, kun je er prima wat groenten aan toevoegen voor extra smaak en textuur. Wortel en knolselderij passen perfect bij de stoof en geven een lichte zoetheid. Champignons zorgen voor een aardse smaak, terwijl prei of ui extra diepgang geeft aan de saus.
Wil je een frisse tegenhanger? Serveer de jachtschotel met een bijgerecht van sperziebonen of rode kool met appeltjes. Zo blijft de maaltijd goed in balans en krijg je gelijk wat extra groente binnen.
Waarom is dit gerecht zo geliefd?
- Het rundvlees wordt heerlijk mals
- De saus is romig en vol van smaak
- De zure appels geven een frisse twist
Perfecte wijn erbij
Maak het gerecht helemaal af met een goed glas wijn. Een stevige rode wijn, zoals de Fat Baron Shiraz, past perfect bij de rijke saus en het malse rundvlees. Een ideale combinatie voor een knusse winteravond.
Probeer ook deze klassiekers
Stoofpotten zoals deze zijn echte klassiekers. Denk aan Franse Boeuf Bourguignon of Hongaarse Goulash, maar probeer ook eens deze Hollandse versie.
Een ander favoriet recept van mijn oma? Stamppot gezouten snijboontjes, door haar liefdevol “blote billetjes in het gras” genoemd.
Heb je dit recept gemaakt? Laat gerust een reactie achter.
Jachtschotel maken
Ingrediënten
- 1 kg riblappen
- 1 el bloem
- olijfolie
- 80 gr roomboter
- 2 grote uien, fijngesneden
- 500 ml vleesbouillon
- 4 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 1,5 kg aardappels, geschild
- 200 ml melk, warm
- 3 grote appels
- 1 el suiker
- 1 snufje kaneelpoeder
- 50 gr paneermeel
- peper en zout, naar smaak
Instructies
- Snijd het vlees in kleine stukjes of laat je slager dit doen. Bestrooi het vlees met een beetje bloem en peper en zout.
- Laat in een braadpan een scheutje olie en een klontje boter heet worden en bak hierin het vlees goudbruin. Voeg de gesnipperde uien erbij en laat ze even meebakken.
- Voeg de kruidnagels en de laurier toe en schenk de bouillon bij het vlees in de pan en roer even goed door. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2½ - 3 uur op een laag vuur sudderen.
- Roer het vlees regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Voeg, wanneer het vocht te veel verdampt en het vlees nog niet gaar is, wat bouillon of water toe.
- Kook de aardappels in water met zout met de deksel op de pan in 20 minuten gaar. Giet ze af en stamp ze met 25 gram boter en de warme melk fijn.
- Schil de appels en snijd deze in stukjes. Bak de appeltjes in een klontje roomboter, met een eetlepel rietsuiker en een snuf kaneel. Meng de appeltjes dan door de aardappelpuree.
- Verwarm de oven voor op 220°C. Vet de ovenschaal in met boter. Schep het stoofvlees met het stoofvocht in de schaal en bedek het met de aardappelpuree met appeltjes.
- Bestrooi de aardappelpuree met paneermeel en verdeel wat klontjes boter erop.
- Zet de jachtschotel ongeveer 30 minuten in de hete oven tot de bovenkant goudbruin is.
10 reacties
Wat een heerlijk recept heb het al tich keer gemaakt en het blijft smullen !
Dankjewel Marianne, super om te vernemen! Mvg, Hanneke
Ik ben Engels. Over de jaren dat ik hier in Nederland woon heb ik vele Nederlands klassieke recepten uitgeprobeerd en lekker gevonden.
Gisteren heb ik voor het eerst de “jacht schotel “ gemaakt. Heerlijke werkelijk!
De stoofvlees heb ik in de oven laten sudderen voor 2 1/2 uren, dan hoef je maar 2 keer te roeren.
Wij zijn met zijn 2 ‘en , ik heb genoeg over voor nog 3 maaltijden in de diepvries
Hi Jacqueline, wat leuk om te horen en wat goed dat je de Nederlandse klassiekers uitprobeert. Ik ben weer gek op Engelse klassiekers!
Groetjes, Hanneke
Zondag ga ik deze jachtschotel maken. Het ziet er erg lekker uit!
In veel stoofgerechten zie ik dat er rode wijn of azijn wordt toegevoegd.
Is dat in dit recept niet nodig?
In dit recept wordt geen rode wijn of azijn gebruikt, alleen maar bouillon.
Ik heb het gemaakt het was heerlijk met rodekool
Hallo Astrid, leuk om te vernemen. Dankjewel.
Groetjes, Hanneke
Ik heb vandaag de boodschappen gedaan voor de jachtschotel en ben benieuwd . Laat het je weten hoe het smaakt.
Succes ermee Grace, ben ook benieuwd hoe het gesmaakt heeft. Leuk als jij mij dit laat weten.
Vriendelijke groet, Hanneke