Polpetta della Nonna heten deze Italiaanse gehaktballetjes. Het is een recept van Felice, een Italiaanse kok uit Zeewolde. Met hem heb ik kindermenu’s samengesteld voor kooklessen voor kinderen. En natuurlijk moesten daar Italiaanse recepten van hem gemaakt worden. Het zijn heerlijke gehaktballetjes geworden. Je kunt ze met een tomatensaus serveren bij pasta, maar ook koud bij een borrel zullen deze Italiaanse gehaktballetjes – Polpette della Nonna er goed ingaan.
Ik heb de gehaktballetjes in een pan gebakken, maar in de oven kan je ze ook heel goed bakken. Eigenlijk is dat veel makkelijker, de oven doet het werk dan voor je.
Wat eten we bij Italiaanse gehaktballetjes – Polpette della Nonna ?
Natuurlijk moeten daar Italiaanse bijgerechten bij zoals In de oven gebakken aardappeltjes en een Italiaanse bonensalade.
Ingrediënten
- 500 gr rundergehakt
- 100 gr salami (pikant)
- 1 mozzarella
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 5 salieblaadjes
- 1 el gedroogde oregano
- 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 ei
- paneermeel
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190˚C. Leg een vel bakpapier op de ovenplaat.
- Snijd de salami kleine blokjes of hak het fijn in een keukenmachine.
- Snijd de mozzarella in hele kleine stukjes.
- Snipper de ui heel fijn en rasp het teentje knoflook. Hak de salieblaadjes fijn.
- Doe het gehakt, de salami, mozzarella, ui knoflook, kruiden, Parmezaanse kaas, ei en 4 eetlepels paneermeel in een grote kom en kneed tot alles goed gemengd is.
- Als het mengsel nog te 'nat' lijkt, voeg dan nog wat paneermeel toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Draai van het gehakt ongeveer 16 balletjes en leg ze op de ovenplaat.
- Schuif de ovenplaat in de oven en bak de balletjes goudbruin en gaar in ongeveer 15-20 minuten.