Niet helemaal een verantwoord koekje (door de suiker) maar wel lekker en beter dan de koekjes uit de winkel. Dus heb je een lekkere trek, maak dan deze havermoutkoekjes met cranberries en kaneel. Misschien kan je zelfs minder suiker toevoegen of dit vervangen door agavesiroop. Maar het blijft altijd beter om ze zelf te maken, ten eerst bepaal jij en weet jij dan wat erin zit en ten tweede kan je jouw smaak aanpassen (zoeter, minder zoet, etc.). Je kunt door deze koekjes ook nog een geprakte banaan, ander gedroogd fruit zoals rozijnen en stukjes chocolade mengen. Wat jij maar lekker vindt.
Wist je dat havermout heel erg goed voor je is? Het is in principe glutenvrij en deze koekjes zijn lekker machtig door alle ingrediënten die erin zitten. Hierdoor eet je er niet teveel van. Havermout bevat ook heel veel oplosbare vezels. En van havermout kan je heel veel lekkere recepten maken, zoals bijvoorbeeld de bekende overnight oats, muffins, pannenkoeken en/of vullende smoothies.
Koekjes
Een heel ander recept, maar wel lekker makkelijk te maken zijn deze Appel kruimel koekjes. Probeer ze eens!
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Havermoutkoekjes met Cranberries en Kaneel:
Ingrediënten
- 35 gr cranberries
- 70 gr havermout (rolled oats)
- 70 gr bloem
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 el kaneelpoeder
- 100 gr geraspte kokos
- 35 gr geschaafde amandelen
- 65 gr roomboter
- 2 el stroop
- 2-3 el water
- ½ tl bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Hak de cranberries fijn.
- Meng in een grote kom de havermout, bloem, basterdsuiker, kaneelpoeder, kokos, amandelen en gehakte cranberries goed door elkaar.
- Smelt de boter, stroop en water in een pan. Voeg hierbij het bakpoeder en roer dit er goed doorheen.
- Meng deze boter door de droge ingrediënten, als het te droog lijkt kan je er nog een of twee eetlepels water bij doen. Het deeg moet aan elkaar blijven plakken.
- Maak van het mengsel 9 balletjes en verdeel ze over de bakplaat. Laat er wel wat ruimte tussen. Druk ze dan voorzichtig iets platter met een natte hand.
- Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes goudbruin in ongeveer 15-18 minuten.
- Haal ze eruit en laat ze afkoelen (nu worden ze vanzelf hard).
- Je kunt de koeken ongeveer twee weken bewaren in een goed afgesloten koektrommel of plastic bak.