Ze zijn weer te koop …. de groene asperges! Wij zijn er gek op en ik maak altijd zoveel mogelijk verschillende gerechten in de aspergetijd. Als ze in de aanbieding zijn, maak er dan deze heerlijke romige vegetarische/vegan soep van. Deze Thaise groene asperge currysoep zelf maken is helemaal niet moeilijk.
Asperges
Groene asperges zijn eigenlijk witte asperges die boven de grond groeien. Ze hebben meer smaak dan de witte. Witte asperges zijn erg verfijnd, gebruik die dan in recepten waar hun delicate smaak goed uitkomt, zoals op de klassieke manier.
De groene kan je voor wat robuustere recepten gebruiken, zoals deze currysoep. Groene asperges hebben ook als voordeel dat ze niet geschild hoeven te worden.
Je kunt groene asperges koken, stomen, bakken, grillen of wokken. Gegrild vind ik ze erg lekker en krijgen ze nog meer smaak.
Let bij het kopen van de groene asperges dat ze er vers en stevig uitzien. En bewaar de asperges niet te lang in de koelkast. Het beste kan je ze in een vochtige theedoek wikkelen en in de groentelade bewaren.
Groene curry
Wij zijn gek op Thaise curry’s, alleen moeten ze niet te pittig zijn. Het voordeel van zelf een curry of currysoep maken, is dat je het zo pittig kunt maken als jij aankunt. Ik heb voor het gemak deze keer een kant-en-klare groene currypasta gebruikt. Een soort curry in a hurry, zeg maar.
Tja zelfgemaakte currypasta is natuurlijk lekkerder, maar soms het je daar geen tijd voor of zin in. Deze currypasta’s vind je in de grotere supermarkten zoals AH.
Gebruik eerst een eetlepel van de currypasta, het kan erg pittig zijn. Je kunt altijd nog wat toevoegen, maar als het te pittig wordt is het moeilijk om het weer minder spicy te krijgen.
Mocht het toch te pittig zijn geworden, dan kan je hier lezen wat je daar aan kunt doen.
Tips:
Ben je ook zo gek op groene curry’s? Nou ik heb nog veel meer curryrecepten voor jullie. Wat dacht je van deze Groene linzen curry met boerenkool, Groene curry met skrei en courgetti of Groene currysoep met boerenkool, broccoli en prei?
Mocht je niet van koriander houden, vervang dit dan door peterselie of bieslook.
Lekker met een zelfgemaakt naanbrood erbij.
Recept Groene asperge currysoep:
Ingrediënten
- 1 bosje lente-uien
- 1 kg groene asperges
- 1 el kokosolie
- 1 el groene currypasta
- 500 ml groentebouillon
- 1 bosje koriander
- 400 ml kokosmelk
- peper en zout, naar smaak
- (rode) sesamzaadjes
Instructies
- Snijd de lente-uien in dunne ringen. Breek het harde gedeelte van de onderkant van de asperges af en snijd de kopjes eraf. Houd de kopjes apart en snijd de rest in kleine stukjes.
- Bak de lente-uien en asperges in de kokosolie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de currypasta toe en bak dit mee.
- Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook.
- Laat ongeveer 15-20 minuten op middelhoog vuur koken tot de asperges zacht zijn.
- Pureer de soep met de kokosmelk en de helft van de koriander met een staafmixer of in een blender tot een mooie egale romige soep.
- Zet de pan weer op het vuur voeg de aspergekopjes toe en laat nog een paar minuutjes zachtjes koken tot de aspergekopjes (beet)gaar zijn.
- Serveer de soep in kommen en serveer het met de aspergekopjes en wat korianderblaadjes.
- Garneer eventueel met (rode) sesamzaadjes.