Gravad Lax met Rode Biet

Dit recept komt uit het kookboek is ¡kook!. Het is niet alleen een kookboek maar ook een boek vol gezonde tips met daarbij natuurlijke heerlijke en gezonde recepten. Ik heb de Gravad Lax met rode biet mijn eigen twist gegeven en ik moet zeggen dat het een zalig gerechtje geworden is. Ik heb behalve rode biet ook gekleurde bietjes gebruikt.

Gravad Lax

Gravad Lax of ook wel gravlax komt oorspronkelijk uit Scandinavië. Het gerecht bestaat uit rauwe zalm welke gemarineerd wordt in een mengsel van zout, suiker en dille. Om vis langer te kunnen bewaren werd het op deze manier gemarineerd, goed ingepakt en begraven in de grond om te kunnen ‘rijpen’. Gravad lax betekent dus begraven zalm. Nu we koelkasten hebben, marineren wij de zalm één tot drie dagen in de koelkast.
Deze zalm is gemarineerd in rode bietjes, wat de buitenkant van de zalm zo mooi rood kleurt. Hoe langer je de zalm marineert hierin, hoe roder hij wordt.
Koop een zalmfilet met vel aan één stuk, dit snijdt iets makkelijker. Bedenk wel een paar dagen van te voren dat je dit gerecht wilt maken, het moeten namelijk wel een tijdje marineren.
Serveer het als een voorgerecht op een feestelijk etentje.

Ik een splash van de saus gemaakt …. oops I dropped the sauce. Op de tweede foto kan je zien hoe je de zalm weer op een andere manier kunt serveren.

Zalm

Nog een bijzondere manier om zalm te bereiden is deze Gebrande zalm. Als je gek bent op zalm, moet je dit echt eens proberen.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Gravad Lax met Rode Biet:

Gravad Lax met rode biet. Dit is een heerlijk recept wat je heel goed zelf thuis kunt bereiden voor een etentje. Deze Gravad Lax met rode biet zal dan de show stelen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Vis, Voorgerechten
Keuken Scandinavisch
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr zalmfilet met huid
  • 2 gekookte rode bieten
  • 8 dilletakjes
  • 3 el grof zeezout
  • 1 el peper u.d.m.
  • 4 gekookte bietjes
  • 1 zakje rucola sla
  • 6 el Griekse yoghurt
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl mierikswortel
  • peper en zout

Instructies
 

  • Pureer de twee bieten samen met de dille, zout en peper in een keukenmachine.
  • Dep de zalm droog en leg het op een groot stuk huishoudfolie, met de huidzijde aan de onderkant.
  • Lepel het bietenmengsel op de zalm en verdeel het goed over de zalm zodat alles bedekt is. Wikkel de zalm nu strak in het folie. Leg de zalm in de koelkast en laat 48 uur marineren.
  • Haal dan de zalm uit de koelkast en spoel het schoon onder de koude kraan. Dep de zalm goed droog en snijd er met een scherp (filet)mes hele dunne plakken van.
  • Meng voor de saus deze ingrediënten met elkaar en splash een flinke lepel hiervan op de vier borden. Proef even of het genoeg op smaak is en er misschien nog wat mierikswortel bij kan.
  • Snijd de vier rode bietjes in kleine blokjes, verdeel dit en de zalmplakken op de borden. Garneer met een paar rucolablaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating