Gravad Lax met rode biet. Dit is een heerlijk recept wat je heel goed zelf thuis kunt bereiden voor een etentje. Deze Gravad Lax met rode biet zal dan de show stelen.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 15 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Vis, Voorgerechten
Keuken Scandinavisch
- 400 gr zalmfilet met huid
- 2 gekookte rode bieten
- 8 dilletakjes
- 3 el grof zeezout
- 1 el peper u.d.m.
- 4 gekookte bietjes
- 1 zakje rucola sla
- 6 el Griekse yoghurt
- 1 tl mosterd
- 1 tl mierikswortel
- peper en zout
Pureer de twee bieten samen met de dille, zout en peper in een keukenmachine.
Dep de zalm droog en leg het op een groot stuk huishoudfolie, met de huidzijde aan de onderkant.
Lepel het bietenmengsel op de zalm en verdeel het goed over de zalm zodat alles bedekt is. Wikkel de zalm nu strak in het folie. Leg de zalm in de koelkast en laat 48 uur marineren.
Haal dan de zalm uit de koelkast en spoel het schoon onder de koude kraan. Dep de zalm goed droog en snijd er met een scherp (filet)mes hele dunne plakken van.
Meng voor de saus deze ingrediënten met elkaar en splash een flinke lepel hiervan op de vier borden. Proef even of het genoeg op smaak is en er misschien nog wat mierikswortel bij kan.
Snijd de vier rode bietjes in kleine blokjes, verdeel dit en de zalmplakken op de borden. Garneer met een paar rucolablaadjes.