Zal ik jullie iets verklappen? Ik houd helemaal niet van oliebollen, die worden dus ook niet gemaakt door mij. Manlief smokkelt af en toe wat oliebollen van de bakker naar binnen op Oudjaarsdag, maar die zijn niet aan mij besteed. Maar wat ik wel lekker vind zijn appelbeignets. Meestal maak ik er wel een paar op oudjaarsavond, dit jaar wilde ik een bijzondere appelbeignet maken. Aangezien ik gek ben op Gin & Tonic, heb ik dit verwerkt in het beslag. Het zijn dus Gin en Tonic appelbeignets geworden. En lekker dat ze zijn! Je proeft de gin en ze zijn lekker fris door de citroenrasp. Ik doe geen suiker door het beslag, anders worden de appelbeignets snel te donker tijdens het bakken. Daarom kan je ze na het bakken door de suiker halen of bestrooien met poedersuiker. Het zijn heel veel appelbeignets geworden, wil je er minder bakken dan halveer je de ingrediënten.
Appelbeignet of appelflap?
Mijn ouders maakten vroeger de oliebollen en appelbeignets zelf. Heel veel, want we waren met veel. Wij zeiden altijd appelflappen. Maar wat is het verschil tussen een appelbeignet en een appelflap? Volgens Cees Holtkamp (banketbakker) noemen banketbakkers een appel in (blader)deeg een appelbeignets en een appel in een beslag gedoopt en gebakken een appelflap. Maar de meningen zijn daarover verdeeld. In principe worden ze beiden gefrituurd.
Voor dit recept Gin en Tonic appelbeignets heb ik goudrenetten gebruikt. Dit beslag kan je natuurlijk ook heel goed gebruiken om bijvoorbeeld banaan, ananas of peerbeignets van te maken. Of wat te denken van groente beignets, zoals uiringen, broccoli of plakjes aardappel. Ook erg lekker! En gebruik het om een heerlijk gebakken visje mee te bereiden. Zoals je ziet is dit een veelzijdig beslag, ik zou zeggen leef je uit en laat mij weten wat je ermee gemaakt hebt.
Een heel andere snack voor Oudjaarsavond zijn deze Kipgehaktballetjes met courgette