Deze geroosterde rode spitskool met miso is een smaakvol gerecht dat de aardse zoetheid van geroosterde kool combineert met de hartige smaak van miso, afgetopt met de pittige crunch van crispy chili olie. Het is een verrassende symfonie van smaken!
De kool wordt vorkmals met geblakerde en gekarameliseerde randen door het roosteren. Miso voegt diepte en rijkdom toe met een pittige umami die licht wordt gedempt door zoete mirin en honingtonen in de verse roomkaas. Blijf lezen voor deskundige tips, waaronder hoe je de kool snijdt om te voorkomen dat hij uit elkaar valt.

 

Rode spitskool

 

De rode spitskool is een kruising tussen een rode kool en de gewone groene spitskool. Deze kool heeft de mooie rode kleur van de rode kool en de zachte smaak van de groene spitskool.
Wanneer je de spitskool in een hete oven roostert, wordt deze knapperig en zwartgeblakerd, maar behoudt het ook een zekere textuur. En spitskool is wat sneller gaar dan andere koolsoorten.

 

Wanneer je de kool in partjes snijdt, zorg er dan voor dat de stronk intact blijft, zodat de bladeren bij elkaar blijven tijdens het roosteren.
Voor dit recept kan je ook de groene spitskool, savooie spitskool of een ander koolsoort gebruiken. Houd er wel rekening mee dat als je geen spitskool gebruikt, de andere koolsoorten een langere tijd nodig hebben in de oven.
Kool is een bescheiden groente met veel gezondheidsvoordelen. Het bevat vezels, antioxidanten en een scala aan vitaminen en mineralen. Koolsoorten zitten ook boordevol vitamine C en K.

 

Miso

 

Miso wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren. Hoewel je normaal gesproken niet in één keer veel miso eet, zullen de gezondheidsvoordelen ervan na verloop van tijd toenemen als je het regelmatig in je gerechten verwerkt. Omdat miso gefermenteerd is, kan het de gezondheid van de darmen ten goede komen door probiotica toe te voegen, wat nuttige darmbacteriën zijn. Miso is ook in verband gebracht met een sterker immuunsysteem.
Witte miso, met zijn zoete en milde smaakprofiel, werkt hier goed, maar als je een sterkere smaak wilt, kun je in plaats daarvan rode miso gebruiken.

 

Erbij

 

Deze kool is een heerlijk bijgerecht in combinatie met deze Knapperige sesam zalmblokjes, Pittig runderstoof met kokosmelk, Miso flat iron steak, Speklapjes in pittige colasaus of Kip met miso en sesamzaadjes.

 

Tips:

 

Het recept voor zelfgemaakte crispy chili olie* vind je hier.

Mirin is een zoete, alcoholarme rijstwijn die onmisbaar is in de Japanse keuken. Zoek het in uw supermarkt met andere Aziatische ingrediënten. Sake of droge sherry kunnen in plaats daarvan worden gebruikt.

In plaats van verse roomkaas kan je ook ricotta of een plantaardig alternatief gebruiken.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Geroosterde rode spitskool met miso: