Heb jij heel veel courgettes in de tuin staan of zijn ze in de aanbieding? Dan heb ik een heerlijk zomers recept voor jou, namelijk deze gegrilde courgettes met halloumi. Een vegetarische salade wat je kunt eten als lunch of zelfs als avondmaaltijd. Serveer er lekker brood bij en je hebt een compleet gerecht. Een tijdje geleden had ik ook hele lekkere romige courgettesoep gemaakt en ik dacht het is nu eens tijd voor een heerlijke gegrilde courgette met halloumi.

 

Courgette

 

Courgettes zijn familie van de komkommer, ze lijken er ook een beetje op. Misschien staan ze wel in jouw moestuin staan en heb je er momenteel veel te veel van. Geen paniek, ik heb heel veel lekkere recepten voor jou, zoek ze maar eens op onder ingrediënt courgette.

 

Courgette is door zijn neutrale smaak een veelzijdige groente. Je kunt ze bakken, wokken, grillen, vullen, frituren, roosteren in de oven, een cake, soep of courgetti ervan maken of rauw verwerken in een salade. Zelfs de courgettebloemen kan je eten. Misschien een goed idee als je er te veel van dreigt te krijgen in jouw tuin.

 

Je hoeft de courgettes niet te schillen, de schil is namelijk eetbaar en daar zitten ook nog veel voedingsstoffen in. Verwijder alleen het kopje en kontje en spoel ze daarna schoon onder de koude kraan.
Afhankelijk van het recept kan je ze op allerlei manieren snijden. Voor dit recept snijd je de courgettes in de lengte in dunne plakken van ongeveer 3 mm dik.
Grill ze kort aan beide kanten en meng ze dan warm door de kruiden.

 

Halloumi

 

Ik ben gek op deze kaas, vooral omdat je het kunt bakken. Als je de kaas niet kunt vinden of er misschien niet van houdt, dan kan je feta nemen en deze heel snel even om en om bakken in een hete pan met een beetje olie.
Halloumi (ook wel haloumi of hellim genoemd) is dus een ongerijpte en gepekelde kaas. Het wordt meestal gemaakt van schapen- en geitenkaas en soms ook van koeienmelk. De melk wordt met enzymen gestremd en er wordt weinig of geen zuursel gebruikt bij het maken van deze rubberachtige kaas. Deze grillkaas is een ideale vleesvervanger voor flexitariër en vegetariërs.

 

Je kunt de kaas bruin bakken of grillen zonder dat het smelt. Dit komt door het hoge smeltpunt van de kaas. Serveer het op een salade zoals deze of in een groentegerecht zoals deze Arabische ratatouille met halloumi frietjes of Roergebakken peultjes, prei en rijst met halloumi. De Cyprioten eten het op warme dagen meestal met watermeloen. Ook een hele lekkere combinatie natuurlijk.

 

Tips:

 

Serveer dit gerecht eventueel met lekker zelfgemaakt naanbrood.

De kruiden maken het gerecht, dus neem dus lekker veel hiervan. Lust je geen koriander, vervang dit door bieslook of dille.

Het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.

Gebruik niet teveel zout door de dressing, de halloumi is namelijk al erg zout.

 

 

Recept Gegrilde courgettes met halloumi: