Drie in de pan met rozijnen

Ik mocht een pak biologische tarwe pannenkoekmeel uit onze polder van Zonnespelt ontvangen. Natuurlijk kan je daar pannenkoeken van maken, maar ik wilde iets ouderwets lekkers maken. En dat zijn deze heerlijke Drie in de pan met rozijnen geworden. Oudhollandse pannenkoekjes die je per drie in de pan bakt.

 

Drie in de pan

 

Is het een pannenkoek, een koek of een platgeslagen oliebol? Ik weet het niet maar ik weet wel dat het een heel oud gerecht is. Waarom heet het zo? Tja dan gaan we heel ver terug, ik denk dat de simpele reden was omdat er niet meer dan drie pannenkoekjes in een ronde bakpan gemaakt konden worden. Lekkere dikke kleine pannenkoekjes die je kunt serveren met stroop.

 

Nederlanders zijn van oudsher al pannenkoekeneters, dat blijkt wel uit de oude kookboeken. Ze werden zowel van tarwe, boekweit en rogge gemaakt. Afhankelijk van wat er in die streek verbouwd werd. De pannenkoeken werden vooral ’s morgens voor het werk gegeten.
De drie in de pan dikkerdjes werden gemaakt van gistdeeg en in de olie gebakken. Een soort platte oliebol dus. Wil je geen gist gebruiken, dan kan je bakpoeder of zelfrijzend bakmeel gebruiken.

 

Ik weet niet of deze Oudhollandse pannenkoekjes nog wel gebakken worden tegenwoordig, maar ik kan me nog wel herinneren dat mijn oma ze maakte. Doordat ze zo dik zijn, lijken ze wel een beetje op de Amerikaanse pancakes.
Omdat ze met gist gemaakt worden, moeten ze een uur rijzen. Houdt daar rekening mee als je ze wilt maken op deze manier.

 

In plaats van rozijnen kan je ook stukjes appel of ander gedroogd fruit aan het beslag toevoegen. Of de citroen- of sinaasappelrasp, kaneel, koekkruiden of rozijnen geweekt in rum.

 

Tips:

 

Serveer de drie in de pan met gewone poedersuiker, stroop, ahornsiroop, suiker gemengd met kaneel of uitgebakken ontbijtspek.

Met dit recept maak je ongeveer 9 pannenkoekjes.
Het is een vrij stevig en stug beslag.

 

 

Recept Drie in de pan met rozijnen:

Drie in de pan met rozijnen. Ineens moest ik denken aan de pannenkoekjes die mijn oma maakte. Het zijn deze heerlijke drie in de pan met rozijnen.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 1 uur 17 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 100 gr rozijnen
  • 200 gr (volkoren) bloem
  • 7 gr droge gist
  • 2 el vanillesuiker
  • snufje zout
  • 200 ml lauwe melk
  • 1 ei
  • boter om te bakken
  • stroop
  • kaneelsuiker

Instructies
 

  • Week de rozijnen ongeveer een uur in water. Giet ze dan af en laat goed uitlekken.
  • Doe de bloem in een grote kom.
  • Voeg hierbij de vanillesuiker suiker, gist en zout.
  • Giet de lauwe melk erbij in de kom en roer alles goed door elkaar, tot er een dik beslag ontstaat. Meng als laatste het ei goed door het beslag.
  • Dek de kom af met een theedoek of plasticfolie en laat het beslag een uur op een warme plaats rijzen.
  • Roer tot slot de rozijnen door het beslag met een houten lepel. Nu kan je de pannenkoekjes gaan bakken.
  • Verwarm een pannenkoekenpan met een klontje boter op middelhoog vuur. Schep drie porties met beslag in de pan, met een grote lepel of ijslepel.
  • Draai de pannenkoekjes om met een spatel als er kleine luchtbelletjes op de pannenkoekjes ontstaan of zodra de onderkant lichtbruin is. Bak de pannenkoekjes zachtjes gaar.
  • Bak steeds drie pannenkoekjes tegelijk in de pan totdat je beslag op is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating