Vandaag doe ik een receptenswap met de Belgische Myriam van Hap en Tap. Toen ik door haar recepten heen scrolde, kon ik bijna niet kiezen. Het ene gerecht zag er nog lekkerder uit dan het andere. En de keuze is reuze. Maar mijn oog viel op de coquille met gesmolten lardo en kaviaar. Ik ben dol op coquilles en de combinatie met lardo leek mij erg bijzonder. En dat is het ook, een verrukkelijk en feestelijk gerechtje. Ik heb het Coquilles met gebrande lardo genoemd en een paar kleine aanpassingen gemaakt, hoop dat Myriam mij dit vergeven zal.

 

Myriam

Thuis koken als een chef staat er op de homepage van Hap en Tap, nou dat klopt wel …. Het zijn stuk voor stuk ‘cheffie’ recepten die ze al meer dan 10 jaar plaats op haar blog.
Ze doet alles met heel veel passie en dat is o.a. koken, bakken en bloggen en marathons lopen. Daarom blijft ze zo slank denk ik.
Haar recepten zijn geen dagelijkse kost. En voor gezonde, gluten-, suiker- en lactosevrij, vegetarisch of vegan recepten ben je bij haar aan het verkeerde adres. Ook doet ze niet aan calorieën tellen! Ik hou nu al van haar.
Gedreven hobbykoks vinden zeker hun gading op haar blog.
Myriam is zo gedreven, dat ze inmiddels in het bezit van het attest van kok is en ze heeft ook al de 2 jaren patisserie gevolgd. Verder verzamelt ze recepten van alle kookmagazines, kookboeken, kooknieuwsbrieven en kranten.
Neem beslist een kijkje op haar website, ze maakt prachtige gerechten en foto’s!

Coquilles met gebrande lardo

Coquilles

Coquilles St Jacques oftewel Sint-Jakobsschelpen worden gewaardeerd om hun delicate smaak, romige textuur en veelzijdigheid. Met een zachte, sappige textuur en een milde, zoete en nootachtige smaak kunnen ze op verschillende manieren worden bereid, zoals bakken, grillen of stomen. Coquilles worden vaak geserveerd met sauzen die hun subtiele en verfijnde smaak versterken. Deze prachtige en luxe schelpdieren zijn geliefd bij fijnproevers.
Koop ze vers bij een visboer.

Ook zo dol op coquilles? Probeer dan ook eens deze Coquilles met kappertjes en citroen.

 

Lardo

Lardo is gezouten, gekruid en gerijpt varkensrugvet. Het is dik, smeuïg en zijdezacht van textuur. Kwaliteiten die nog duidelijker worden als ze worden versterkt met rozemarijn, knoflook, salie, oregano, koriander, anijs en kaneel.
Zodra het vocht eruit is getrokken, wordt dit vet boterachtig en umami-rijk, perfect om brood, groenten en ander vlees te verbeteren.

Serveer flinterdunne plakjes met geroosterde amandelen en olijven voor een heerlijk voorgerecht. En besprenkel het met een beetje olijfolie en een snufje gerookt zout voor een extra laagje smaak.
Voor een creatievere aanpak kan je lardo gebruiken in plaats van andere vetten. Drapeer het over geroosterd brood voor een eenvoudig, elegant voorgerecht. Lardo heeft een hoog rookpunt, dus ermee bakken is een andere goede optie.
In dit recept smelt het zachte spek zelfs letterlijk doordat het afgebrand wordt met een keukenbrander. Dit afbranden van de lardo moet je à la minute doen, anders wordt het spek weer stevig.
Je vindt lardo bij een goede slager of Italiaanse delicatessezaak.

Tips:

  • In dit videootje kan je zien hoe Myriam het gerecht maakte.
  • Je kunt de kaviaar eventueel vervangen door andere viseitjes. Ik heb zwarte knoflookparels gebruikt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Coquilles met gebrande lardo: