Bulgur met Griekse yoghurt en Zuidvruchten

Bulgur is gemaakt van tarwe. Deze tarwekorrels worden voorgekookt of gestoomd en daarna gebroken (grof, fijn of zeer fijn). Het bevat veel vezels en goede voedingsstoffen en is een prima alternatief voor aardappelen, pasta of rijst. Je kunt bulgur op vele manieren gebruiken zoals in salades (Tabbouleh), soepen of zoals dit gerecht in zoete bereidingen. Bulgur vind je in de Turkse super of in grotere supermarkten. Deze bulgur met Griekse yoghurt en zuidvruchten is een verwenontbijtje voor speciale dagen. Probeer het eens.
Je kunt het zelfs ook als dessert serveren.

Bulgur

In Libanon wordt bulgur veel vaker gebruikt dan in een typisch Nederlands dieet. Het wordt gebruikt in salades zoals Tabbouleh (tabouli), gehaktbrood en wordt gemengd met linzen en kool om Libanese pilaf te maken. Als bulgur wordt gemaakt, wordt er vaak extra bulgur gemaakt. Van de overgebleven bulgur kan je deze Libanese ontbijtgranen met fruit en noten van maken. Dit is een traditioneel Libanees ontbijt dat vaak gegeten wordt.

In dit recept gebruiken we een fijne bulgur die ongeveer 10-12 minuten nodig heeft om te maken. Terwijl de bulgur op het fornuis staat te koken, kun je alle andere ingrediënten bereiden. Er zijn zoveel dingen die je aan dit recept kunt toevoegen:

  • Griekse yoghurt
  • Verse bessen
  • Gedroogde bessen
  • Noten
  • Kaneel
  • Ahornsiroop of honing
  • Melk naar keuze

Je kunt de bulgur ook in (plantaardige) melk koken om hem nog smeuïger te maken, maar zorg ervoor dat je de melk niet laat aanbranden tijdens het kookproces.

Vanuit voedingsoogpunt is dit een geweldig ontbijt, omdat het gezonde granen, vezels, eiwitten en vetten bevat . Het is het perfecte complete ontbijt maar het is zo lekker dat je het ook als nagerecht of tussendoortje kunt eten.

En ik heb nog meer heerlijke recepten met bulgur voor jullie:

 

  1. Bulgur met gekarameliseerde nectarines
  2. Shakshuka met bulgur, avocado en feta
  3. Bulgur met kikkererwten en geglaceerde wortelen
  4. Risotto van bulgur met aardpeer
  5. Turkse bulgursalade Kisir
  6. Lauwwarme bulgur salade met paddenstoelen
  7. Bulgursalade met haring
  8. Dorade met za’atar kruiden salsa en bulgur
  9. Bulgursalade met pittige zalm

 

Recept Bulgur met Griekse yoghurt en zuidvruchten:

Bulgur met Griekse yoghurt en zuidvruchten. Wil je iemand verwennen met een heel speciaal ontbijt, maak dan deze bulgur met Griekse yoghurt en zuidvruchten.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Nagerechten, Ontbijt
Keuken Midden Oosten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 150 gr fijne bulgur
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 50 gr amandelen, grof gehakt
  • 50 gr pistachenoten, grof gehakt
  • extra honing

Topping

  • 120 ml sinaasappelsap
  • 6 dadels, in reepjes gesneden
  • 6 gedroogde abrikozen, in stukken gesneden
  • 75 gr cranberry's
  • 2 el honing
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ tl kardamompoeder
  • ¼ tl gemberpoeder
  • ½ tl oranjebloesemwater

Instructies
 

  • Kook de bulgur volgens aanwijzing op de verpakking, giet af en laat afkoelen.
  • Breng in een pannetje het sap met de vruchten, honing en kruiden aan de kook. Laat op laag vuur ongeveer 5-10 minuten inkoken.
  • Voeg de oranjebloesemwater toe en laat dan afkoelen.
  • Verdeel de bulgur over de glazen, lepel hierop de yoghurt en dan de vruchtentopping. Strooi als laatste de noten erover. Voor de zoetekauwen kan je nog wat honing erover lepelen.
  • Je kunt dit van te voren klaar maken en de glazen afgedekt in de koelkast zetten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating