Boerenkoolsalade met Bloedsinaasappel

Boerenkoolsalade met bloedsinaasappel, rauwe bietjes, feta en rode ui is het perfecte seizoensrecept voor een wintersalade! Deze salade barst van de heldere smaken, zit boordevol voedingsstoffen en biedt een fijne afwisseling op een gewone salade. Zoek je een remedie tegen de koude winterblues? Probeer dan dit verrassende gerecht!

Rauwe boerenkool  bereiden

Het is geweldig om te zien hoe groenten, die vroeger door velen werden gemeden, nu enorm populair zijn. Denk bijvoorbeeld aan spruitjes, die inmiddels een favoriet van velen zijn geworden. Ook boerenkool hoort in deze categorie. De klassieke boerenkoolstamppot is al jarenlang een bekend gerecht. Toch heeft boerenkool nog veel meer te bieden. Verwerkt in een salade biedt het een geheel nieuwe ervaring.

Of de trend van boerenkool ooit zal verdwijnen, maakt niet uit. De veelzijdigheid blijft indrukwekkend. Vooral de combinatie van boerenkool met pittige citrus zorgt voor een heerlijke smaakexplosie.

De bladeren van boerenkool zijn stevig en kunnen goed tegen dressings of andere ingrediënten die slappe groenten zouden maken. Als je babyboerenkool kunt vinden, is dat ideaal. Anders kun je kleine bladeren selecteren bij de groenteboer. Grote bladeren werken ook prima, mits je ze in stukken scheurt, goed schoonspoelt en droog centrifugeert. Door ze vervolgens met een beetje olijfolie te kneden, maak je de bladeren zachter.

Wil je nou weten hoe lang je boerenkool moet koken?

Bloedsinaasappel in de boerenkoolsalade

In de koudere maanden voeg ik vaak citrusvruchten toe aan mijn salades. Bloedsinaasappels, die nu in het seizoen zijn, geven een prachtige kleur en een subtiel bittere smaak. Deze combinatie past perfect in salades. Naast hun heerlijke smaak zijn ze ook supergezond. Als bloedsinaasappels niet beschikbaar zijn, kun je gewone sinaasappels of rode grapefruits gebruiken. Voeg wat geraspte schil toe aan de dressing voor extra smaak.

Rode biet als smaakmaker

Bieten hebben een unieke, aardse smaak die ik geweldig vind in salades. Ze geven diepte en kleur, vooral in dit recept. Zelf poften in de oven maakt de smaak nog intenser, maar je kunt ook gekookte of zelfs rauwe bietjes gebruiken.

Tips en variaties voor de perfecte boerenkoolsalade

In plaats van feta, kan je ook geitenkaas of blokjes oude kaas gebruiken.

Granaatappelmelasse vind je tegenwoordig wel in de grotere supermarkten. Je kunt het vervangen door balsamico of rode wijnazijn.

Houd je niet van koriander, vervang het dan door peterselie, lente-ui of bieslook.

Meer boerenkool saladerecepten waar je dol op zult zijn:

Salade met boerenkool en pompoen
Boerenkoolsalade met tahindressing en feta
Salade met koolrabi, groene appel en baby boerenkool

Recept boerenkool salade met bloedsinaasappel:

Boerenkoolsalade met bloedsinaasappel heerlijk fris voorgerecht, rauwe boerenkool salade wat makkelijk te bereiden is.
Voorbereidingstijd 5 uur
Bereidingstijd 10 uur
Totale tijd 15 uur
Gang Lunch, Salades
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 zakje baby boerenkool
  • 1 rode ui
  • 3 el granaatappelmelasse
  • 2 bloedsinaasappels
  • 1 rode biet
  • 50 gr feta
  • ½ bosje koriander
  • 2 el pijnboompitten
  • 3 el granaatappelmelasse
  • 2 el walnotenolie
  • 5 el olijfolie
  • 1 el grove mosterd
  • rasp van ½ bloedsinaasappel
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Snijd de ui in dunne ringen en doe ze met de granaatappelmelasse in een jampotje en schud goed door elkaar, laat even intrekken.
  • Rasp de schil van 1 schoongeboende bloedsinaasappel en houd dit apart voor de dressing.
  • Snijd met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van sinaasappels af.
  • Zet de sinaasappels op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit af.
  • Snijd dan dunne plakken van de sinaasappels (vang het sap op en gebruik dit ook voor de dressing).
  • Doe de ingrediënten voor de dressing in een ander jampotje en schud goed door elkaar.
  • Snijd de bietjes in dunne plakken en snijd de plakken in dunne repen.
  • Leg de boerenkoolsla op een grote schaal of bord en verdeel hierop de sinaasappelplakjes, biet, rode ui en verkruimelde feta.
  • Giet wat dressing erover en strooi de korianderblaadjes en pijnboompitten erover.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating