Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen met een soort kurkuma custard laag. Dit makkelijke recept voor Zuid-Afrikaanse bobotie is een heerlijk, traditioneel gerecht. Het wordt zelfs vaak gezien als HET nationale gerecht van Zuid-Afrika! Het is een hartige, smaakvolle, aromatische ovenschotel met gehakt, wat zowel zoet als pittig is.

 

Wat is bobotie?

 

Het bestaat uit gekruid gehakt (meestal rund- of lamsvlees) gecombineerd met gedroogd fruit zoals rozijnen of abrikozen, samen met chutney en kerriepoeder voor extra smaak.
Tot slot wordt het geheel belegd met een hartig eimengsel en gebakken in de oven tot het goudbruin is. Met als resultaat heerlijk knapperige randjes en dit is het beste gedeelte!
Bobotie wordt traditioneel geserveerd met gele basmatirijst, een pittig rijstgerecht op smaak gebracht met kurkuma, kardemom en rozijnen.

Bobotie

 

Ingrediënten:

 

Brood, een paar dikke sneden brood zonder korst spelen een belangrijke rol bij het binden van het rundvleesmengsel. Je kunt zowel bruin als wit brood gebruiken. En het maakt niet uit of het oud of vers is: het is een geweldige manier om dat laatste restje droog brood in de broodtrommel op te maken.

Melk, hierin wordt het brood geweekt, zodat het zacht is voordat het in het gehakt gemengd wordt.

Olijfolie en roomboter om in te bakken.

Uien en knoflook, zijn de smaakmakers in het gehaktmengsel.

Gehakt, rundergehakt (gehakt) is het hoofdingrediënt in bobotie. Ik geef de voorkeur aan halfvet gehakt, maar mager of extra mager rundergehakt kan ook. Lamsgehakt is ook een populair alternatief.

Kerriepoeder, ik gebruik doorgaans milde kerriepoeder, maar je kunt dit gerust vervangen door pittige kerriepoeder als je dat liever hebt. De aanbevolen twee eetlepels vallen echter over het algemeen goed in de smaak bij de meeste mensen.

Appel, abrikozenjam en rozijnen geven een lekkere fruitige smaak aan het gerecht.
Amandelen geven een lekkere crunch aan het mengsel.

Eieren vormen die heerlijke custard op het gehaktmengsel.

Laurierblaadjes zijn een essentieel en traditioneel onderdeel van bobotie en mogen niet ontbreken. Het is ook een typisch kenmerk van bobotie’s uiterlijk, ze worden netjes op de hartige vla gelegd, zodat er een patroon ontstaat.

Andere smaakstoffen, zoals sambal, kurkuma, peper en zout zijn ook belangrijke ingrediënten van een bobotie.

 

Tips:

 

Hier vind je het recept voor zelfgemaakte mangochutney.

Je hebt een ovenvaste ovenschaal nodig van ongeveer 20 cm x 30 cm.
Een grote gietijzeren pan werkt ook goed, omdat deze direct van het fornuis in de oven kan.

Origineel wordt bobotie geserveerd met rijst en chutney. Ik heb er roergebakken rode kool en zelfgemaakt mangochutney erbij geserveerd.

De bobotie blijft maximaal 3 dagen goed in de koelkast, mits je het in een luchtdichte verpakking bewaart.
Verwarm in de oven op 180C gedurende ongeveer 20 minuten of tot het helemaal warm is.

Het kan uitstekend worden ingevroren en kan tot wel 3 maanden worden bewaard.
Om te ontdooien, haal je het een dag van tevoren uit de vriezer en laat je het een nacht in de koelkast ontdooien.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Bobotie: