Ga terug
+ servings
Bobotie is een ovengerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen met een custard kurkumalaag.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Afrikaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 sneetjes brood
  • 250 ml melk
  • olijfolie
  • 2 el roomboter
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 kilo rundergehakt
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 appel
  • 2 el abrikozenjam
  • 100 gr rozijnen
  • 1 handje amandelen
  • 1 el sambal
  • peper en zout

Topping

  • 2 eieren
  • 1 el kurkuma
  • 6 laurierblaadjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Week het brood in de melk. Snipper de ui en rasp de knoflook. Snijd de appel in blokjes en hak de amandelen.
  • Verhit olie en boter in een pan en bak de gesneden uien en knoflook goudbruin. Voeg het gehakt toe en bak dit rul en bruin.
  • Knijp het brood uit maar houd de melk achter. Prak het brood fijn en meng het door het gehakt.
  • Voeg de kerriepoeder, appel, jam, rozijnen en amandelen toe en bak nog 2 minuten mee met het gehakt/uienmengsel. Breng op smaak met sambal en peper en zout.
  • Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
  • Klop de eieren los met de achtergehouden melk en kurkuma. Roer 1/3 deel van het eimengsel door het gehakt en schep dit in een ingevette ovenschaal (van 20x30 cm).
  • Druk het gehakt goed aan en schenk de rest van het eimengsel erover.
  • Leg de laurierblaadjes op de bobotie. Bak het ongeveer 30 minuten in de oven.