Bobotie is een ovengerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen met een custard kurkumalaag.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 5 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 20 minuten min
Gang Hoofdgerechten
Keuken Afrikaans
- 2 sneetjes brood
- 250 ml melk
- olijfolie
- 2 el roomboter
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 kilo rundergehakt
- 2 el kerriepoeder
- 1 appel
- 2 el abrikozenjam
- 100 gr rozijnen
- 1 handje amandelen
- 1 el sambal
- peper en zout
Topping
- 2 eieren
- 1 el kurkuma
- 6 laurierblaadjes
Verwarm de oven voor op 200˚C. Week het brood in de melk. Snipper de ui en rasp de knoflook. Snijd de appel in blokjes en hak de amandelen.
Verhit olie en boter in een pan en bak de gesneden uien en knoflook goudbruin. Voeg het gehakt toe en bak dit rul en bruin.
Knijp het brood uit maar houd de melk achter. Prak het brood fijn en meng het door het gehakt.
Voeg de kerriepoeder, appel, jam, rozijnen en amandelen toe en bak nog 2 minuten mee met het gehakt/uienmengsel. Breng op smaak met sambal en peper en zout.
Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
Klop de eieren los met de achtergehouden melk en kurkuma. Roer 1/3 deel van het eimengsel door het gehakt en schep dit in een ingevette ovenschaal (van 20x30 cm).
Druk het gehakt goed aan en schenk de rest van het eimengsel erover.
Leg de laurierblaadjes op de bobotie. Bak het ongeveer 30 minuten in de oven.