Maak de beste birria kiptaco’s met guacamole met sappige, malse, langzaam gegaarde kip en een rijke smaakvolle bouillon. Dit smaakvolle recept kan worden geserveerd als soep of stoofpot, of worden verwerkt tot kip birria taco’s met jus om in te dippen. Het is een ongelooflijk veelzijdig Mexicaans recept dat hartig, pittig en barstensvol smaak is!

 

Birria

 

De eerste keer dat ik birria taco’s at was bij Roderick. Ik vond het helemaal te lekker! En toen ik de Birria spicebombs voorbij zag komen, heb ik die gekocht om zelf ook birria te maken. Dit zijn kruidenmix ballen waarin alle specerijen – zoals verschillende soorten pepers – in zitten.
Je gooit de bal in het water of bouillon en laat het gerecht lekker stoven totdat het vlees uit elkaar valt. Je hoeft dus geen hele riks aan specerijen, kruiden en pepers te kopen om zelf thuis birria te kunnen maken.

Traditioneel wordt birria gemaakt door vlees te marineren in een combinatie van chilipepers, kruiden, tomaten en azijn. Ik heb nu birria de pollo gemaakt, oftewel kip birria.
Birria kiptaco’s zijn nu absoluut mijn favoriete kip taco’s geworden! De langzaam gestoofde kip is zo sappig en mals, en als je het in een tortilla met heerlijke, gesmolten kaas doet en het vervolgens in de rijke, smaakvolle birria bouillon doopt, is het absoluut een van de beste dingen die ik ooit heb gegeten!

Kip birria is makkelijk te maken op het fornuis, in de oven of in een slowcooker. Je kunt het van tevoren bereiden en het vervolgens gebruiken voor maaltijden gedurende de week. Het is heerlijk in taco’s, quesadilla’s, of geserveerd als soep of stoofpot.

 

Kip

 

Ik raad voor dit recept kippenbouten, kippendijen of kipdijfilets te gebruiken. Ze hebben meer smaak dan kipfilets, waardoor je een ongelooflijk smaakvolle kip birria krijgt.

Andere manieren om birria te serveren:

Birria wordt traditioneel geserveerd als soep of stoofpot, gegarneerd met verse koriander en gesneden lente-uien. Als je traditionele kip birria stoofpot serveert, voeg dan na het versnipperen van de kip deze weer toe aan de bouillon en gebruik een pollepel om de stoofpot in kommen te serveren, gegarneerd met koriander.

Deze birria kip is perfect voor het maken van ongelooflijk smaakvolle taco’s, burrito’s, enchilada’s, quesadilla’s of nacho’s!

Ik heb van een restant heerlijke birria ramen gemaakt. Breng de birria bouillon aan de kook, voeg instant ramen noedels toe, voeg dan wat pulled birria kip toe en serveer met toppings zoals gesneden jalapeno’s, limoenpartjes, verse koriander en gesneden lente-uien.

Loaded fries. Bereid patat zoals je gewend bent. Leg ze dan in een gelijkmatige laag op een bakplaat en bedek ze met warme birria. Bestrooi met geraspte kaas. Zet ze 1-2 minuten onder de grill in de oven om de kaas te laten smelten. Bedek ze met lente-uien, koriander en een klodder guacamole en zure room.

Met al deze geweldige ideeën kun je dit birria-recept op zondag maken en het vervolgens de hele week op verschillende manieren eten. Ik ben dol op dit recept voor meal-prepping!

 

Tips:

 

Bak het vlees in porties aan beide kanten goudbruin (doe dit in porties zodat al het vlees een mooie kleur krijgt).

Ik zou minstens twee taco’s per persoon serveren, maar als je honger hebt, neem er dan meer.

Je kunt nog extra teentjes knoflook, in stukken gesneden uien, rode peper en/of tomatenpuree toevoegen aan het stoofgerecht.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Birria kiptaco’s met guacamole: