Ga terug
+ servings
Birria kiptaco's met guacamole. Maak de beste birria kiptaco's met sappige, malse, langzaam gegaarde kip en een rijke smaakvolle bouillon.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg kippenbouten
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • zout
  • 1 birria spicebomb
  • 750 ml water
  • 1 avocado
  • ½ rode ui
  • ½ limoen
  • 1 groene peper
  • 2 el fijngehakte koriander
  • 3 tomaten
  • 3 lente-uien
  • ½ limoen
  • 2 el fijngehakte koriander
  • plantaardige olie
  • 8–16 kleine maïstortilla’s
  • 200 gr cheddar, geraspt
  • 200 gr mozzarella, geraspt

Instructies
 

  • Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook samen met de spicebomb.
  • Snijd de kippenbouten doormidden, d.w.z. snijd de poten van de dijstukken. Bestrooi ze met peper, zout en gerookte paprikapoeder.
  • Zet een bakpan met een scheutje olie op hoog vuur en bak hierin de kipstukken rondom goudbruin aan. Doe ze dan in de pan met water en opgeloste spicebomb.
  • Let een deksel op de pan, zet het vuur lager en gaar de kip gedurende 1,5-2 uur of tot de kip van het bot valt. Haal de kipstukken uit het vocht.
  • Verwijder de huid en het bot van de kip en trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Bewaar het kookvocht in de pan.
  • Verwijder de pit en schil van de avocado en pureer deze. Snipper de rode ui, pers de halve limoen uit en hak de groene peper (met of zonder zaadjes) fijn. Meng dit met de koriander.
  • Snijd de tomaten fijn, snijd de lente-uien in dunne ringen, pers de halve limoen uit.
  • Met dit met de fijngehakte verse koriander en breng op smaak met zout.
  • Om je taco's te maken, zet je een koekenpan op middelhoog vuur met een scheutje olie. Gebruik een keukentang om een tortilla te dopen in de saus die in de pan zit, leg hem dan plat in de koekenpan.
  • Bestrooi de taco met geraspte kaas en leg wat pulled kippenvlees aan een kant van de taco. Vouw de taco dubbel en bak hem aan beide kanten goudbruin. Je kunt ze warm houden door ze op een lage temperatuur in de oven te leggen terwijl je de rest maakt.
  • Serveer de taco's warm met een klein schaaltje van het vocht ernaast als dipsaus en met de guacamole en tomatensalsa ernaast of schep er een beetje van in de taco's.