Ranch dressing

De eerste keer dat ik in Amerika was, vond ik uit eten gaan echt een belevenis. Niet alleen vanwege de porties (groot!) maar ook vanwege de eindeloze keuzes. Vooral bij een simpele salade. “What kind of dressing do you want?” vroeg de ober, waarna er een hele waslijst volgde: Italian, Russian, Thousand Island, Green Goddess, Blue Cheese… en Ranch.

Als je net als ik geen idee hebt wat al die dressings zijn, moet je ze gewoon proberen. En eerlijk? Ranch was meteen een favoriet. Niet te zuur, niet te zwaar, maar lekker romig en fris. Inmiddels maak ik hem zelf. En geloof me: zelfgemaakte ranch dressing is vele malen lekkerder dan uit een fles.

Wat is ranch dressing precies?

Ranch is een romige dressing op basis van mayonaise en zure room. In plaats van de bekende Amerikaanse versie met knoflookpoeder en gedroogde kruiden, gebruik ik verse ingrediënten. Dat maakt écht verschil in smaak. Denk aan peterselie, bieslook, dille en een teentje verse knoflook. Je kunt hem extra dun maken met wat melk of karnemelk – ideaal als je ‘m over een salade giet.

Waarom ik liever zelf ranch maak

Zoals je weet, zijn kant-en-klare dressings vaak vol met conserveermiddelen, suiker en kunstmatige smaakstoffen. Ik geef de voorkeur aan pure smaken met verse ingrediënten. En doordat je zelf de verhoudingen kiest, maak je hem precies zoals jij ‘m het lekkerst vindt. Frisser? Voeg wat extra citroensap toe. Romiger? Wat meer mayonaise. Je hebt het zelf in de hand.

Niet alleen voor salades

Wat ik zo fijn vind aan ranch dressing is dat hij ontzettend veelzijdig is. Natuurlijk is hij heerlijk over een salade, maar probeer hem ook eens als:

  • Dip bij rauwkost

  • Saus bij geroosterde kip of aardappeltjes

  • Dressing door een pasta- of koolsalade

  • Spread op brood onder een goede sandwich

En ja, zelfs bij gegrilde vis werkt hij verrassend goed!

Tips uit de praktijk

  • Gebruik verse kruiden voor de beste smaak, maar gedroogd kan als je niets anders hebt.

  • Maak een dubbele portie: de dressing blijft 3-4 dagen goed in een afgesloten pot in de koelkast.

  • Hou je dressing wat dikker als je hem als dip gebruikt, en wat dunner voor over een salade.

Tot slot

Ranch dressing is typisch zo’n recept dat je één keer maakt en daarna altijd in huis wilt hebben. Zeker als je houdt van romige smaken met een frisse kruidentwist. En geloof me: zelfgemaakt is niet alleen gezonder, maar ook veel lekkerder.

Ranch dressing recept:

Ranch dressing. Als je in Amerikaanse restaurants een salade bestelt, heb je keuze uit heel veel dressings. Deze heerlijke Ranch dressing is daar een van.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Sauzen/Dips
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 6 el Griekse yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • 1 el citroensap
  • 2 el gehakte bieslook
  • 1 el gehakte dille
  • 1 el gehakte peterselie
  • ½ teentje knoflook, geraspt
  • ¼ tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout

Instructies
 

  • Meng in een kom de Griekse yoghurt (of zure room) met de mayonaise en citroensap.
  • Voeg de gehakte kruiden en knoflook erbij en meng dit erdoor.
  • Als het te dik is voor een dressing, meng er dan nog wat melk of karnemelk door.
  • Breng op smaak met de gerookte paprikapoeder, peper en zout.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating