Ik heb mij door mijn groenteboer op de markt, een heel kistje oesterzwammen laten aansmeren. Een deel daarvan heb ik gebruikt in een tempura en dat was toch lekker! De rest heb ik in deze quiche met oesterzwammen en kaas verwerkt.
Oesterzwammen worden bij het bakken niet zo ‘nat’ als bijvoorbeeld champignons en zijn daarom heel erg goed geschikt om te gebruiken in een quiche.
Het lijkt heel veel oesterzwammen, maar ze slinken natuurlijk wel tijdens het bakken.
Ik ben niet zo van het deeg zelf maken en heb daarom kant-en-klare plakjes voor hartige taartbodem gekocht en gebruikt in dit recept. Ik heb ze op elkaar gelegd en daarna met een deegroller uitgerold tot een grote ronde plak. Maar als jij een goed recept hebt voor een hartige taartbodem, leef je zelf uit en maak dit dan.
Ik heb diverse soorten kaas gebruikt in deze quiche. Provolone is een half harde Italiaanse kaas, een rode zachte Hervekaas en oude geraspte kaas. Natuurlijk kan je andere soorten kaas gebruiken die jij lekker vindt.
Tempura
Van oesterzwammen kan je een heerlijke tempura maken. Eet ze zo als borrelhap of voorgerechtje of serveer de oesterzwammen tempura met een bavette.
Ingrediënten
- 400 gr oesterzwammen
- 2 uien, in dunne ringen
- roomboter
- 1 tak rozemarijn
- 14 salieblaadjes
- olijfolie
- 6 plakjes hartige taartdeeg
- 50 gr oude kaas
- 200 gr Hervekaas
- 150 gr Provolone
- 4 eieren
- 200 ml crème fraîche
- 100 ml slagroom
- peper en zout
Instructies
- Borstel de oesterzwammen schoon en scheur of snijd de grote exemplaren.
- Bak de paddenstoelen in verschillende partijen in een grote pan met een klont boter en wat peper en zout goudbruin.
- Rits de rozemarijn van de tak en hak dit samen met 5 salieblaadjes fijn.
- Bak daarna de uiringen glazig in dezelfde pan, voeg op het laatst de kruiden toe.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dik en leg dit in een rond bakblik van 24 centimeter doorsnee. Prik het deeg op de bodem in met een vork. Zet het bakblik dan 20 minuten in de koelkast.
- Rasp ondertussen de kazen en snijd de roodschimmel kaas in dunne plakken.
- Zet de oven aan op 180˚C. Bestrooi de taartbodem met de oude geraspte kaas.
- Verdeel de gebakken oesterzwammen en uien over de bodem en bestrooi met de geraspte Provolone kaas. Leg hierop de plakjes roodschimmel kaas.
- Mix de eieren met de crème fraîche, slagroom en peper en zout. Giet dit over de taart en verdeel de rest van de salieblaadjes erop. Zet in de oven en bak de quiche 30-35 minuten gaar in de oven.
- Haal de quiche uit de oven en laat iets afkoelen voordat je het op tafel zet.
- Serveer er een lekkere groene salade bij.