Ik had heel veel pruimen gekregen. Natuurlijk is het lekker om ze zo te eten, maar graag maak ik er ook iets bijzonders van. Het is een heerlijk pruimentaartje van amandelmeel geworden.
Amandelmeel
Amandelmeel is niet alleen heel erg lekker, maar dit taartje is ideaal voor als je geen gluten verdraagt. Amandelmeel is gemalen amandelen. De amandelen worden eerst kort gekookt, het bruine vliesje wordt verwijderd en daarna wordt het fijn gemalen. Het is dus glutenvrij, mensen met coeliakie kunnen dit goed verdragen.
Meel gemaakt van amandelen bevat waardevolle vitamines en mineralen, goede eiwitten en heel veel vezels. Daarnaast bevatten amandelen gezonde vetten.
Het bevat zeer weinig koolhydraten, geschikt voor een koolhydraatarm dieet.
Dit meel is vullend en voedzaam, maar aan de andere kant licht verteerbaar.
Redenen genoeg om eens te gaan bakken met amandelmeel. Ja ik weet het is niet goedkoop, maar wel ontzettend lekker.
Likeur
Ik heb Amaretto likeur gebruikt omdat ik dit een lekkere likeur vind en omdat ik het zo goed vind passen bij de pruimen en amandelmeel. Voor dit taartje kan je natuurlijk ook een ander soort steenfruit gebruiken zoals kersen, abrikozen, nectarines of perziken. Al dit fruit gaat ook goed samen met de Amaretto. Maar in plaats van Amaretto kan je ook rum of whisky gebruiken, hierdoor wordt het gebak natuurlijk wel iets minder zoet.
Check na ongeveer 35 minuten bakken met een satéprikker of het taartje al gaar is. Komt deze er droog uit, dan kan je het taartje uit de oven halen. Komt het eruit met nog beslag eraan, laat het taartje dan nog een minuut of 10 bakken in de oven.
Heb jij ook zo veel pruimen over? Dan kan je ook nog deze heerlijke:
Pruimencompote met sinaasappel
Kersen pruimen smoothie
Zelfgemaakte pruimen chutney
Cobbler met pruimen
Galette van rode pruimen
Salade met bietjes, truffelaardappelen en pruimen
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Pruimentaartje van amandelmeel:
Ingrediënten
- 500 gr pruimen
- 1 scheut Amaretto likeur
- 4 grote eieren, gesplitst
- 125 gr rietsuiker
- 125 gr kokosolie, gesmolten
- 200 gr amandelmeel
- ½ citroen, rasp en sap ervan
Instructies
- Spoel depruimen schoon, dep ze droog, halveer ze en ontpit ze.
- Doe de pruimen in een schaaltje en giet de Amaretto likeur over de pruimen en marineer ze hierin (ongeveer 2 uur).
- Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een springvorm (doorsnede van 20 cm) in met een lepeltje kokosolie en bestuif met een beetje amandelmeel.
- Klop de eiwitten stijf met een mixer. Klop de eigelen met de rietsuiker in een grote kom tot een luchtig geheel. Voeg hierbij de kokosolie toe en mix dit goed door het eigeel.
- Voeg nu de amandelmeel, citroenrasp en -sap toe. Mix met elkaar totdat het beslag glad is. Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag.
- Schep het beslag in de ingevette springvorm en egaliseer de bovenkant met een spatel.
- Verdeel de gemarineerde pruimen op het beslag met de bolle kant naar boven.
- Bak de taart ongeveer 35-45 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
- Giet de marinade van de pruimen in een klein pannetje en kook dit in tot er een siroop ontstaat.
- Haal de taart uit de oven en schenk de afgekoelde siroop over de taart.
- Serveer de taart lauwwarm eventueel met een dot slagroom of bolletje vanille-ijs.
6 reacties
Echt heerlijk.
Hoi Jacqueline, leuk om te vernemen. Dankjewel.
Wat een heerlijk recept, zojuist uit de oven. Ik heb hazelnoot likeur gebruikt. Had ook flink wat pruimen uit eigen tuin gekregen en kwam op dit recept uit. Alleen in een springvorm van 20 cm lukte mij het niet 500 gram pruimen te verwerken, dus werd het 300 gram.
Dankjewel Rian, altijd fijn om te vernemen dat een recept gesmaakt heeft. En helemaal lekker om er een hazelnootlikeur in te verwerken.
Groetjes, Hanneke
Heerlijk! Ik heb op dit moment veel witte druiven, denk je dat deze taart ook lekker is met druiven?
Hoi Betteke, als je lekkere zoete druiven hebt, dan kan je daar inderdaad deze taart ervan maken. Succes en laat je weten hoe het smaakte?
Groetjes, Hanneke