We hadden zin in pizza en die laten we nooit bezorgen, maar maken deze zelf. Omdat ik al zoveel verschillende pizza recepten op de site heb staan, moest het weer een andere worden. En omdat ik gek ben op de smaken van het Midden-Oosten, is het deze keer een pizza met feta, aubergine en kikkererwten geworden. De verse kruiden op deze pizza maken het helemaal af.
Pizza
Deze pizza gaat eerst zonder topping de oven in. Dus alleen de bodem wordt afgebakken in de oven en daarna belegd met de topping. Dan gaat de pizza nog even in de oven met de topping erop. Het lijkt wat omslachtig, maar je wilt bij deze pizza echt een krokante bodem hebben.
Ik heb hiervoor een kant-en-klaar pizzadeeg gebruikt, eentje die je zonder een potje tomatensaus koopt.
Maar als jij heel goed bent in zelf pizzadeeg maken, dan zou ik zeggen leef je uit en maak de pizzabodem zelf.
Aubergine
De aubergine wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. Deze peervormige paarse vruchtgroente is ontzettend veelzijdig. Aubergines zijn vooral in Aziatische en Middellandse Zee landen ontzettend populair omdat ze daar oorspronkelijk vandaan komen. Maar nu hij in de Hollandse kassen geteeld worden, is de aubergine goed verkrijgbaar in ons land.
Aubergines zijn er in verschillende vormen en kleuren. Zo heb je de witte bolvormige aubergines, daar komt de Engelse naam eggplant vandaan. En dan zijn er nog groene, rode of de paarse graffiti aubergines. Ik had toevallig nog die graffiti liggen en heb die gebruikt in deze heerlijke pizza. De graffiti heeft een wat steviger vruchtvlees.
Deze groente heeft een neutrale smaak waardoor het veel smaken kan opnemen. Je kunt ze bakken, wokken, grillen, in de oven of op de bbq bereiden en frituren.
Let er wel bij het kopen van een aubergine op dat de schil mooi glanst en gaaf is. Omdat de aubergine een tropische vruchtgroente is, kan deze niet zo goed tegen kou. Je kunt de aubergine daarom het beste op een koele plek buiten de koelkast bewaren.
Tips:
- Het recept van de ingelegde rode uiringen* vind je hier.
- Pul biber zijn gedroogde rode pepervlokken en wordt gemaakt van de Aleppo peper. Het is een niet te pittige peper, maar geeft wel net een lekkere kick aan een gerecht. Je kunt pul biber vinden in een Turkse supermarkt.
- Als je het niet kunt vinden, gebruik dan eventueel wat chilivlokken.
- Als je deze pizza hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Pizza met feta, aubergine en kikkererwten:
Ingrediënten
- 1 kant-en-klaar pizzadeeg
- 1 aubergine
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl korianderpoeder
- ½ tl gerookte paprikapoeder
- zout
- 1 pot (350 gr) kikkererwten
- ingelegde rode ui*
- 4 takken koriander
- 2 takken munt
- 1 tl pul biber**
Fetasaus
- 150 gr feta
- 100 gr roomkaas
- 3 el olijfolie
- 3 el water
- ½ citroen, rasp en sap
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220˚. Als de oven heet is bak dan de pizzabodem (zonder iets erop) goudbruin in de oven in ongeveer 12-15 minuten.
- Fetasaus: brokkel de feta in een keukenmachine. Voeg de roomkaas, olijfolie, water, citroenrasp en sap toe en mix tot een gladde dikke saus. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de aubergine in dunne plakken en giet de kikkererwten af. Bak in een grote bakpan de aubergineplakjes goudbruin in een scheut olijfolie. Bestrooi ze met de specerijen.
- Bak in een andere bakpan de kikkererwten krokant en bestrooi ze tijdens het bakken met zout.
- Als de pizzabodem krokant en goudbruin is, haal je het uit de oven. Besmeer de pizza met de fetasaus en beleg met de aubergineblokjes en kikkererwten en dan gaat hij nog 5 minuten in de oven.
- Haal de pizza uit de oven en top het verder af met de ingelegde uiringen, verse koriander- en muntblaadjes. Bestrooi met de pul biber en giet er nog wat olijfolie over.