In de Flevourbox van augustus zaten o.a. biologische eieren van Salomons uit Dronten, veganistische uien van Joost van Strien uit Ens en sperziebonen van Boer Boon uit Zeewolde. Deze drie mooie Flevolandse producten heb ik verwerkt in deze heerlijke pittige frittata met kikkererwten en boontjes. Een vegetarisch gerecht wat je kunt serveren als lunch of als avondmaaltijd met een lekker stuk (stok)brood erbij.
Frittata
Als je niet weet wat je moet koken, is frittata altijd een goed idee. Frittata kan je ook heel goed maken met restjes groente, vlees, kip en/of kaas wat je nog in de koelkast hebt liggen. De frittata is een Italiaans eiergerecht, het lijkt op een dikke gevulde omelet.
Het gerecht wordt meestal in Italië gemaakt van de restjes groenten en pasta van de dag ervoor. Het hoofdingrediënt is natuurlijk een ei, daarnaast kan je uien, knoflook, gekookte aardappelen en groenten, tuinkruiden en kaas erin verwerken.
Ben jij ook zo gek op frittata? Dan heb ik nog een paar heerlijke recepten voor je:
Frittata met oesterzwammen
Caprese frittata
Frittata met groene asperges en geitenkaas
Frittata van snijbiet met gerookte zalm
Frittata met groene asperges, lente-ui en cheddar
Frittata met wortel, spruitjes, geitenkaas en ras-el-hanout
Mini frittata met asperges en zalm
Mini frittata met doperwten, feta en munt
Pan
Ik heb een gietijzeren pan die in de oven kan. Wellicht heb jij een andere pan die ook in de oven gebruikt kan worden. Zo niet, bak de frittata dan aan in een antiaanbakpan en schuif de frittata dan op een ronde ovenschaal en zet dit dan in de oven.
Verse kruiden
Je kunt ook nog verse kruiden in de frittata verwerken. Het lekkerste is het om een aantal soorten kruiden te gebruiken zoals peterselie, bieslook, basilicum, koriander of dragon. Mocht je maar een soort willen kopen, neem dan peterselie of bieslook.
Recept Pittige frittata met kikkererwten en boontjes:
Ingrediënten
- 400 gr sperziebonen
- 1 pot (400) gr kikkererwten
- 1 tl kerriepoeder
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- olijfolie
- 8 eieren (L)
- 15 gr verse kruiden*
- 50 ml room
- ½ tl chilivlokken
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Maak de boontjes schoon en snijd ze in stukjes van 1 centimeter. Kook ze 5 minuten, giet ze dan af en dep ze iets droog met keukenpapier.
- Giet de pot kikkererwten af in een zeef, spoel ze schoon en laat ze goed uitlekken.
- Snipper de ui en snijd de knoflooktenen in hele dunne plakjes.
- Zet een ovenbestendige koekenpan met een scheutje olijfolie op het vuur en bak hierin de kikkererwten met de kerriepoeder en wat zout tot ze krokant zijn. Schep ze dan uit de pan.
- Doe dan weer een scheutje olijfolie in de pan en fruit hierin de ui aan. Voeg de boontjes en knoflook toe en bak tot de boontjes gaar geworden zijn. Meng dan de kikkererwten erdoor.
- Hak ondertussen de kruiden fijn. Kluts de eieren in een kom, samen met de gehakte kruiden, room, chilivlokken en wat zout.
- Giet het eimengsel in de pan bij de groenten. Roer alles door elkaar en laat dan ongeveer 5 minuten bakken.
- Zet de pan dan in de oven en bak het nog in 10-15 minuten tot de frittata net gaar is.