Dit pitabroodje gevuld met geroosterde aubergine is mijn versie van de Israelische Sabich sandwich. Sabich sandwich is een traditioneel Joods gerecht wat meestal als ontbijt gegeten wordt. Het is een pitabroodje gevuld met aubergine, gekookt ei, lekker veel hummus, tahin, tomaat en komkommer.
Aangezien ik werd uitgedaagd – door de auberginetelers van Nederland – om een paar aubergine recepten te verzinnen en dit gerecht al heel lang op mijn todo lijstje stond, was het een mooie aanleiding om het dan eindelijk te maken.
Aubergines zijn gezond, ze bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen en ze passen in elk dieet. Ze zijn makkelijk te bereiden en verrassend veelzijdig te bereiden.
Za’atar is een soort wilde oregano die smaakt naar oregano en tijm. Maar het is ook de naam van een kruidenmengsel van za’atar gemengd met sesamzaad en sumak. Za’atar is verkrijgbaar in de grotere supermarkten of in een Turkse of Marokkaanse winkel.
Als je niet van koriander houdt, vervang dit dan door peterselie.
Ik heb de hummus zelf gemaakt, je kunt het recept hier vinden.
Recept Pitabroodje gevuld met geroosterde Aubergine:
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 50 ml olijfolie
- 2 el za'atar
- 2 knoflooktenen, geraspt
- 2 kleine komkommertjes
- 10 cherrytomaatjes
- 1 lente-ui, in dunne ringen
- 2 el gehakte koriander
- 1 el gehakte munt
- 1 knoflookteen, geraspt
- 2 el citroensap
- 1 el harissa
- peper en zout
- 4 (volkoren) pitabroodjes
- 4 gekookte eieren
- 8 el hummus*
Instructies
- Zet de grill aan van de oven. Bekleed een ovenplaat met aluminiumfolie.
- Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm dik en leg ze op de ovenplaat.
- Meng de olijfolie met de za'atar kruiden en knoflook en bestrijk de aubergines aan beide kanten met deze olie.
- Rooster de aubergineplakken ongeveer 10 minuten aan elke kant onder de grill tot ze goudbruin en zacht zijn.
- Maak ondertussen een salade van de komkommer en tomaatjes door deze in dunne plakjes te snijden en met elkaar te mengen in een kom. Voeg hierbij de lente-ui, peterselie en munt.
- Voeg als laatste knoflook, citroensap en harissa toe en meng de salade goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Bak de broodjes af in de oven en snijd ze dan open.
- Lepel de hummus in de broodjes. Leg in elk broodje 2 (of meer) plakken aubergine. Snijd de eieren in plakken en leg die op de aubergines. Doe als laatste de komkommer tomaatsalade erin. Serveer direct.
2 reacties
Makkelijk en heel erg smakelijk. De eerste keer dat ik een recept van je site heb gemaakt, zeker niet de laatste keer. Helder en duidelijke stappen.
Dankjewel Fernand, altijd fijn om te horen.
mvg Hanneke