Pilaf met geroosterde groenten en kikkererwten

Ik had nog wat gekookte groenten, een halve pot kikkererwten en gekookte orzo over. Daar heb ik deze heerlijke pilaf met geroosterde groenten en kikkererwten van gemaakt.
Deze geroosterde groenten en kikkererwten met orzo is gemakkelijk te maken en zit boordevol verwarmende smaken en kleuren. Serveer als een eenvoudige vegetarische maaltijd in minder dan 20 minuten.
Ik ben dol op deze snelle maaltijd gemaakt met één pan, omdat het boordevol smaak, knapperigheid en textuur zit en toch gemakkelijk en snel te maken is. Dit is de nieuwste toevoeging aan mijn serie vegetarische gerechten. Je hoeft niet lang in de keuken te staan om deze heerlijke maaltijd klaar te maken met minimale inspanning, minimale afwas en maximale smaak.

 

Wat is pilaf

 

Oorspronkelijk is pilaf een bijgerecht vooral in Turkije en het huidige Midden-Oosten, maar ook in India en Azië. Tegenwoordig vormt het de basis van complete, gebalanceerde gerechten.
Pilaf, pilav of soms zelfs pilau zijn allemaal benamingen voor hetzelfde gerecht. Hetzelfde lekkere gerecht overigens, want pilaf maken is een eenvoudige manier om rijst extra smaak mee te geven. Voeg er nog wat groenten, vlees, specerijen en kruiden aan toe en je hebt zo een heerlijke maaltijd op tafel staan. Snel en makkelijk en zonder gedoe. Dus als jij nog restjes groenten in de koelkast hebt liggen en wellicht nog een bak gekookte witte rijst of orzo, flans dan snel dit heerlijke gerecht in elkaar.

 

Groenten

 

Deze geroosterde groente pilaf met kikkererwten is rijk aan warme smaken en enkele van de beste geroosterde wortelgroenten van het seizoen. Het zorgt voor een geweldig smakelijke maaltijd.
Hierin worden al mijn favoriete groenten gemengd met ras el hanout, een Marokkaanse kruidenmix waardoor ik me helemaal warm voel van binnen en vervolgens gebakken tot perfectie.

 

Dit gerecht is klaar in slechts 20 minuten en geeft overgebleven geroosterde groenten een geheel nieuw smaakprofiel. Geen kikkererwten? Vervang dit door witte bonen of andere ingeblikte bonen in die je in huis hebt.
Dus laten we het vuur hoger en van een groot bord van deze gezonde vegetarische pilaf genieten.

 

Tips:

 

Je kunt de orzo of rijst ook vervangen door bulgur.

Ik heb gekozen voor een mix van wortel en schorsneren. Maar aubergine, courgette, paprika tomaatjes kan je ook gebruiken. Maak het op basis van de groenten die je nog over hebt.
Dit zou ook geweldig zijn met pompoen, pastinaak, bloemkool, zoete aardappel en champignons.

Kikkererwten zijn mijn favoriete eiwitten in vegetarische gerechten, omdat je ze heel goed knapperig kunt bakken.

Voeg eventueel nog wat fetablokjes, noten of zaden toe.

Houd je niet van koriander, vervang het dan door peterselie of dille.

Wat kan ik nog meer maken met orzo? Als je op zoek bent naar meer ideeën voor het bereiden van maaltijden met orzo, wat dacht je dan van mijn:

Griekse orzo maneštra
Orzotto met doperwten en daslookpesto
Rode bieten orzotto met balsamico
Miso orzotto met paddenstoelen
Saffraan orzo met zalm
Tex Mex orzo met kip en kaas
Orzo pilav met mosselen en dille

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Pilaf met geroosterde groenten en kikkererwten:

Pilaf met geroosterde groenten en kikkererwten. Deze heerlijke orzo is gemakkelijk te maken en zit boordevol verwarmende smaken en kleuren.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Vegetarisch
Keuken Midden Oosten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • olijfolie
  • 1-2 tl ras-el-hanout
  • peper en zout
  • 200 gr gekookte orzo
  • 200 gr gegaarde groenten
  • 40 gr rozijnen
  • ½ tl pul biber of chilivlokken
  • 3 takken koriander

Instructies
 

  • Giet de kikkererwten af in een zeef, spoel ze af en laat ze uitlekken. Dep ze eventueel droog met keukenpapier.
  • Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de kikkererwten toe en bak ze, al roerend, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Strooi er halverwege de ras-el-hanout, peper en zout erover. Voeg nu de gegaarde groenten erbij en bak even mee.
  • Meng dan de gekookte orzo of rijst en rozijnen erdoor en bak het nog een paar minuten mee. Mocht het te droog lijken, voeg dan wat bouillon of water toe.
  • Bestrooi met pul biber of chilivlokken en schep het op de borden.
  • Garneer met gehakte koriander.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating