Pesto van Zevenblad

Een lieve dorpsgenoot vroeg of ik iets met zevenblad kan, want haar tuin stond er vol mee. Natuurlijk kan ik er iets mee, dus hebben we een vuilniszak vol met zevenblad geplukt uit haar tuin. Ik ben er gelijk mee aan de slag gegaan en heb er een heerlijke pesto van zevenblad van gemaakt. Onkruid eten kan echt lekker zijn!

Zevenblad

Volgens de laatste wildpluktrend kunnen we heel veel eten uit eigen tuin of wat er in het wild groeit. Een voorbeeld daarvan is daslook, brandnetels, paardenbloemen, weegbree, etc.
Zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd omdat het aardig kan woekeren in de tuin. Als je het eenmaal in je tuin hebt, kan je het bijna niet meer uitroeien. In plaats daarvan kan je het beter gebruiken om er iets lekkers van te maken. Het blad smaakt namelijk een beetje naar peterselie en je kunt het gebruiken in diverse gerechten, zoals in deze pesto van zevenblad.

Maar je kunt er een stamppotje, kruidenboter, soep, salade of een roerbakgerecht van maken.
Omdat je niet weet of er kleine beestjes in zitten en of er beesten op gepiest hebben, moet je het blad eerst goed spoelen in een bak met koud water. Laat het goed uitdruipen en slinger het dan droog in slacentrifuge.
Je kunt het beste het zevenblad gebruiken voordat het gebloeid heeft.

Pesto van Zevenblad

Gezond

Zevenblad is een supergezond, lekker en geneeskrachtig kruid. Vroeger was zevenblad een van de eerste kruiden die men at na de winter. Het bevat namelijk vitamine A, C, caroteen, kalium, calcium en magnesium.
Het werd al in de Middeleeuwen als bladgroente en medicinale plant verbouwd. Het blad werd ook gekneusd en gebruikt als pijnstilling op pijnlijke gewrichten.
Het versterkt ook de werking van de nieren en darmen en is vocht afdrijvend.
Allemaal dus goede redenen om dit te plukken en te gebruiken als een groente of kruid.

Tips:

  • Gebruik de pesto door de pasta, op een stokbroodje of tussen een lekkere gevulde sandwich.
  • Roergebakken zevenblad: spoel de blaadjes van het zevenblad goed schoon en laat uitlekken in een vergiet (niet droog slingeren). Bak – op middelhoog vuur – het zevenblad in een wok met olijfolie en een of twee fijngesneden knoflookteentjes. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Je kunt het zevenblad ook eerst blancheren*, afgieten en afspoelen met koud water voordat je het gaat gebruiken in de pesto. Slinger het droog in een slacentrifuge en snijd het blad dan wat fijner.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Pesto van zevenblad:

Is jouw tuin overwoekerd met zevenblad? Maak er dan iets lekkers van zoals bijvoorbeeld deze pesto van zevenblad. Onkruid eten kan lekker zijn!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Sauzen/Dips
Keuken Italiaans, Nederlands
Porties 1 personen

Ingrediënten
  

  • 3 handenvol vers zevenblad*
  • ½ citroen, rasp ervan
  • 75 gr walnoten
  • 75 gr oude kaas, geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 150 ml olijfolie of een andere olie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Haal de blaadjes van de stengels en spoel het zevenblad schoon in koud water. Slinger het droog in de slacentrifuge.
  • Doe het blad in een keukenmachine en maal dit eerst fijn. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en mix het tot een mooie gladde pesto.
  • Voeg eventueel nog meer olie toe als de pesto te droog lijkt. Breng dan op smaak met peper en zout.
  • Je kunt de pesto in een afgesloten pot ongeveer twee weken bewaren in de koelkast.

4 reacties

  1. Ik ga het maken, eindelijk een goede bestemming voor mijn zevenblad.
    Wel een vraag: 3 handenvol, bedoel je daarmee met 2 handen een schep nemen? Of een handvol in 1 hand.

  2. Hoi naamgenote, neem 1 handvol blad en gebruik dat dan om de pesto te maken. Ben benieuwd wat je ervan vindt.
    Groetjes, Hanneke

  3. Lekker recept, ik heb wegens een allergie cashewnoten gebruikt ipv walnoten en de helft van de olijfolie vervangen voor zonnebloemolie, voor een iets mildere (en goedkopere) pesto. De zevenblad heb ik tien minuten in de stoofpan gedaan, omdat er veel dieren in onze tuin lopen, wellicht voor meer mensen handiger dan rauw gebruiken.
    En ja, vrijheid van de kok: ik had ook een hoop salie over, dus het is een leuke basis waar je uitgebreid mee kan variëren. Ik smikkel er van!

  4. Hoi Carina, leuk dat je zo enthousiast bent over dit recept, dankjewel. En prima dat je het recept aanpast naar eigen smaak. Goed idee om het zevenblad eerst even te koken voor gebruik, zal dit aanpassen in het recept.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating