Pastinaaksoep met ras-el-hanout en sinaasappel

Wij zijn gek op pastinaak en je kunt daarom ook aardig wat recepten van deze groente vinden op de site. En ondanks dat ik al diverse pastinaaksoepjes erop heb staan, heb ik toch weer een ander recept ervoor gemaakt. Deze pastinaaksoep met ras-el-hanout en sinaasappel is een heerlijke romige en vegetarische soep met de kick van sinaasappel en de warme smaken van de ras-el-hanout specerijen. Een hartverwarmende soep voor een koude dag, die ook nog eens goed voor je is.

 

Pastinaken

 

De pastinaak was een vergeten groente maar heeft toch echt wel een comeback gemaakt. Je vindt ze in de herfst en winter zelfs in alle supermarkten. De witte wortelachtige groente is familie van de winterpeen. De groente is een rijke bron van vezels, vitaminen en mineralen. Je kunt aardappelen heel goed vervangen door de pastinaak. Maak er een lekkere puree van of verwerk het in een soep. Geroosterd of in een stamppotje is deze zoete wortel ook erg lekker.
Als je een biologische pastinaak hebt gekocht, hoef je deze niet te schillen!

 

Groentesoepen

 

Wil jij extra groenten toevoegen in jouw eetpatroon, maak dan een heerlijke gepureerde groentesoep. Je kunt dit als lunch, voorgerecht of als avondmaaltijd eten.
Deze groentesoepen zijn heel makkelijk te maken, de basis is een ui, knoflook, de groente en wat bouillon. Verder kan je er allerlei smaakmakers aan toevoegen in de vorm van specerijen en/of verse kruiden.
Ik heb heel veel van dit soort soepjes op de site staan, van bloemkool, wortel, venkel, koolrabi, pompoen, zoete aardappel, broccoli, knolselderij, courgette tot aan rode biet toe.

 

Topping

 

Als je de soep maakt voor een etentje thuis, is het wel leuk en lekker om de soep met een topping te serveren. Ik heb hiervoor dunne plakjes pastinaak gefrituurd. Frituur ze niet te heet, want het verbrand snel zoals je op de foto kunt zien. Wellicht kan je beter ronde plakjes van de pastinaak snijden met een dunschiller en die frituren (op 170˚C).
Daarnaast heb ik nog wat sinaasappel boven de soep geraspt voor een extra sinaasappelsmaak.
Je kunt de soep ook serveren met wat fijngehakt peterselie of bieslook, is natuurlijk ook lekker.

 

Extra nodig: een blender of staafmixer en fijne rasp

 

Bekijk ook nog eens deze andere pastinaaksoep! Dit is een van mijn favoriete!

 

Recept Pastinaaksoep met ras-el-hanout en sinaasappel:

Pastinaaksoep met ras-el-hanout en sinaasappel. Een heerlijke hartverwarmende soep gemaakt van pastinaken. Lekker met de ras-el-hanout en sinaasappel.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Midden Oosten, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kg pastinaken
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 el ras-el-hanout
  • 1 ltr groentebouillon
  • 1 sinaasappel, rasp en sap
  • room
  • pastinaakchips
  • sinaasappelrasp

Instructies
 

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Spoel de pastinaken schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Bak de ui, knoflook en pastinaakblokjes in een grote soeppan in een scheutolijfolie. Voeg de ras-el-hanout specerijen toe en bak dit mee.
  • Giet de bouillon erbij, breng het aan de kook en zet het vuur dan lager. Leg een deksel op de pan en laat het ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.
  • Rasp ondertussen de schil van de sinaasappel en doe dit op het laats in de pan samen met een scheutje room. Pers dan sinaasappel uit en doe het sap ook in de pan.
  • Pureer het met een staafmixer in de pan of in een blender tot een romige gladde soep. En breng – indien nodig - op smaak met peper en zout.
  • Als de soep te dik lijkt, kan je nog wat bouillon of water toevoegen.
  • Serveer de soep in kommen en garneer de soep eventueel met pastinaakchips en sinaasappelschilletjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating