Pastinaakpuree Recept | Met Paarse Wortelen

Hoe maak je van twee oer-Hollandse groenten zoals pastinaken en wortelen een bijzonder gerecht? Dit pastinaakpuree recept met paarse wortelen en krokante kikkererwten is een heerlijk vegetarisch gerecht, gemaakt met groenten uit de Flevopolder en de smaken van het Midden-Oosten.

Groenten uit de polder

Zowel de pastinaken als de paarse wortelen komen uit onze prachtige polder, rechtstreeks van boer Martin van de Zonneheerdt. Kleurrijke vergeten groenten uit de Flevopolder.
Het is extra bijzonder omdat ik ooit bij Martin op de boerderij ben geweest en de oogst van zijn kleurrijke wortelen van dichtbij heb mogen meemaken. De meeste gekleurde wortelen die je in Nederland kunt kopen, komen van zijn land. Deze groenten van Martin zaten in de Flevourbox van februari.

De paarse wortelen kregen een speciale behandeling van Boerkok uit Lelystad. Ze zijn heerlijk ingemaakt. Heb je zo’n groentebox met Flevolandse producten, dan kun je dit gerecht direct maken. Heb je de box niet? Koop dan zelf paarse of andere kleurrijke wortelen en bereid ze volgens mijn recept voor feestelijke wortels. Deze smaken ook fantastisch in dit gerecht.
Je kunt de wortels ruim van tevoren maken en ze kort voor het serveren even opwarmen. Of rooster de wortels gaar in de oven, dat werkt ook uitstekend.

Midden-Oosterse smaken

De smaken van het Midden-Oosten hebben iets magisch. De specerijen en kruiden die daar veel worden gebruikt, geven gerechten een heerlijke diepgang. In dit gerecht zorgen gerookt paprikapoeder, komijnpoeder en harissa voor die typische warme en kruidige smaak.

Harissa vind je tegenwoordig in de meeste supermarkten, maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken. Kun je geen harissa vinden? Vervang het dan gerust door sambal.

Pastinaakpuree recept:

Een bijzonder gerecht waarin de smaken van Hollandse poldergroenten en Midden-Oosterse specerijen samenkomen. Perfect voor een feestelijk diner of gewoon omdat je iets speciaals op tafel wilt zetten.

Bekijk ook eens mijn andere pastinaak puree recept!

Tips:

  • Bak de kikkererwten kort aan met specerijen om een heerlijke krokante bite aan dit gerecht toe te voegen. Je kunt deze kikkererwten zelfs apart serveren als borrelhapje.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Pastinaakpuree Recept | Met Paarse Wortelen

Elk seizoen heeft zo zijn eigen groenten en met deze winterse groenten kan je een heerlijk pastinaakpuree maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Midden Oosten, Nederlands
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg pastinaken
  • 1 klontje boter
  • 50 ml melk
  • 1 tl harissa*
  • 1 tl komijnpoeder
  • zout
  • 1 pot kikkererwten (360 gr)
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • paarse wortelen**
  • 4 takken koriander

Instructies
 

  • Schil de pastinaken en snijd ze in dunne plakken. Kook de pastinaken in een pan met water en wat zout in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze dan af en laat goed uitstomen.
  • Doe de pastinaak samen met een klontje boter, een scheutje melk, de harissa en komijnpoeder in een keukenmachine en mix tot een gladde puree.
  • Is de puree te dik, voeg dan nog wat melk toe.
  • Giet de kikkererwten af en dep ze droog. Bak de kikkererwten in een koekenpan met olie, paprika-, komijnpoeder en snuf zout in ongeveer 5 minuten op hoog vuur lekker krokant.
  • Lepel de puree op de borden, leg daar de wortelen op en verdeel de krokante kikkererwten erover. Bestrooi met gehakte korianderblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating