Een heerlijk en snel te maken vegetarisch gerecht. Deze Parelcouscous met paddenstoelen en balsamico is ideaal om te maken op een doordeweekse dag als je niet zoveel tijd of zin hebt om te koken.
Parelcouscous
Ik ben niet zo gek op de structuur van couscous, maar parelcouscous vind ik heerlijk. Je zou denken dat dit hetzelfde is, maar dat is toch niet zo.
Couscous komt uit de Marokkaanse keuken en wordt gemaakt van grof gemalen gries van durum tarwe. In deze keuken is couscous onmisbaar, maar het wordt ook veel gegeten in andere Noord-Afrikaanse landen.
Het is heel simpel te bereiden: laat de couscous een paar minuutjes wellen in kokend water en breng het dan op smaak met specerijen zoals bijvoorbeeld ras-el-hanout.
De oorspronkelijke manier waarop couscous in Marokko bereid wordt duurt een stuk langer, hier wordt het meerdere keren gestoomd en los gewreven met handem. Je hoeft couscous nooit te koken. De smaak is vrij neutraal of eigenlijk smaakloos, vandaar dat het op smaak gebracht moet worden.
Parelcouscous wordt ook wel Jeruzalem couscous of ptitim genoemd. Deze couscous is een klein rond balletje en lijkt een beetje op de Italiaanse bolletjes pastasoort Fregola.
Het wordt veel in Jordanië, Libanon, Palestina en Israël gegeten.
Deze wordt ook gemaakt van grof gemalen gries van de durum tarwe. Omdat parelcouscous groter is dan couscous, wordt het ook anders bereid. Je moet het namelijk ongeveer 10 minuten koken. De parelcouscous heeft een zachtere en vollere smaak dan couscous.
Paddenstoelen*
Je kunt gewone champignons voor dit gerecht gebruiken, maar het is ook lekker om verschillende soorten paddenstoelen te gebruiken. Deze kan je gemengd in de supermarkt kopen of los bij de groenteboer. Ik heb shiitake, oesterzwammen en beukenzwammetjes gebruikt in dit recept.
Balsamico**
Balsamico is een heerlijke aromatische azijnsoort die uit het Noorden van Italie komt. Deze smaakmaker is niet alleen heerlijk in een dressing over een salade of om zo te gebruiken over tomaten, mozzarella of antipasti. Maar je kunt een gerecht ook op smaak brengen hiermee zoals bij deze paddenstoelen. Gebruik wel een goede balsamico hiervoor.
Ik ben gek op balsamico en heb daarom ook diverse recepten hiermee op de site staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Runderstoof met balsamico? Klinkt goed he?
Recept Parelcouscous met paddenstoelen en balsamico:
Ingrediënten
- 700 gr paddenstoelen*
- 1 puntpaprika
- 400 gr parelcouscous
- 2 teentjes knoflook
- 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
- 6 el balsamico**
- 1 bosje peterselie, gehakt
- 80 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- peper en zout, naar smaak
- olijfolie
Instructies
- Borstel de paddenstoelen schoon en snijd of scheur ze in stukken. Spoel de paprika af en snijd deze in dunne repen. Hak de knoflook fijn.
- Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
- Verhit olijfolie in een grote koekenpan en bak de helft van de paddenstoelen met de paprika goudbruin (2-4 minuten). Schep de paddenstoelen dan uit de pan.
- Bak de rest van de paddenstoelen ook goudbruin en doe dan de gebakken paddenstoelen en paprika weer erbij in de pan.
- Voeg knoflook, tijm en balsamico toe en bak dit al roerend nog 2 minuten.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Giet de parelcouscous af en meng dit door de paddenstoelen in de pan.
- Verdeel over de borden en bestrooi met wat peterselieblaadjes en rasp er lekker veel
- Parmezaanse kaas over.