Elk jaar heb ik te veel oregano in de tuin staan. Maar nu heb ik hiervan een pesto gemaakt en dat pakte goed uit. Dit is een van de makkelijkste recepten voor oregano pesto die je zult vinden! Een paar ingrediënten en een keukenmachine en je hebt een smaakvolle oregano pesto! Deze saus is heerlijk en heeft zoveel toepassingen dat je hem steeds weer zult eten. Ik denk dat ik van de zomer geen basilicum meer koop, maar de oregano gebruik om een lekkere pesto te maken.
Deze pesto is heerlijk op pasta, als saus voor pizza, om een sandwich mee te besmeren of door een pastasalade.
Dit is ook een heerlijke marinade voor kip of varkensvlees of als saus voor zalm.
Als je het als pastasaus wilt gebruiken, bewaar dan een of twee pollepels kookvocht van je pasta en voeg dat toe aan je pasta en pesto. Dit is erg handig om de pesto goed over je pasta te verdelen.
Verse Oregano Pesto
Pesto is een fantastische smaakmaker die een gerecht echt kan opfleuren. Zoals we allemaal weten, is basilicum de meest voorkomende pesto. Pesto is echter niet alleen voor basilicum. Je kunt het ook met andere ingrediënten maken.
Omdat pesto ook met andere ingrediënten dan basilicum gemaakt kan worden, waarom dan geen oregano? Verse oregano heeft van zichzelf al een sterke smaak, maar die wordt getemperd door de andere ingrediënten in de pesto.
Oregano is een veelzijdig kruid dat meestal gedroogd wordt gebruikt. Ik denk niet dat verse oregano genoeg aandacht krijgt. Met dit recept krijgt het zeker de kans!
Deze pesto zit boordevol smaak en lijkt qua bereiding op de traditionele basilicum pesto die je gewend bent.
Heb je een tuin en kweek je oregano? Dan is dit recept je redding. Oregano heeft de neiging om te woekeren (de mijne in ieder geval wel) en je vraagt je altijd af wat je ermee moet doen, behalve drogen. Dit recept is de oplossing.
En als je toevallig kruiden binnenshuis kweekt (of wilt kweken), kun je oregano in huis kweken. Dit betekent dat je het hele jaar door verse oregano hebt om deze pesto te maken!
Ingrediënten
De ingrediëntenlijst voor deze pesto is kort en krachtig! Je hebt nodig:
- Verse oregano, gebruik alleen de blaadjes. De stelen gooi je weg
- Knoflook
- Olijfolie
- Zout en peper
- Macadamianoten
- Parmezaanse kaas
Waarom macadamia* en geen pijnboompitten? Ik wilde eens een andere notensoort gebruiken en had toevallig nog wat macadamianoten die ik van Noototheek gekregen had. Van die macadamia heb ik ook nog deze verrukkelijke noten chocoladerepen van gemaakt.
Je kunt evenveel pijnboompitten, walnoten, pistache of amandelen gebruiken. Als je niet van noten houdt of ze niet kunt eten, probeer dan pompoenpitten of zonnebloempitten.
Tips:
- Je hebt echt verse oregano nodig voor dit recept. De gedroogde oregano zal niet hetzelfde resultaat opleveren.
- Als je merkt dat je niet genoeg hebt, zijn er een paar opties. Ten eerste kun je een iets kleinere portie pesto maken. Ten tweede kun je rucola, marjolein of basilicum gebruiken als ‘vulling’ om het tekort aan oregano te compenseren. Deze optie zorgt voor een iets mindere oreganosmaak.
- Het enige wat je voor dit recept nodig hebt, is een keukenmachine, want die doet al het werk voor je. Ik raad geen staafmixer aan, want die heeft gewoon niet de kracht die je nodig hebt om de ingrediënten goed te vermalen.
- Dit mengsel kan maximaal een week in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaard worden.
Als je deze pesto hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Oregano pesto
Equipment
- keukenmachine
Ingrediënten
- 25 gr verse oreganoblaadjes
- 1 teentje knoflook
- 20 gr macadamia noten*
- 15 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 60 ml olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Trek de oreganoblaadjes van de steeltjes en gooi de steeltjes weg.
- Doe de oreganoblaadjes in de keukenmachine.
- Voeg het teentje knoflook, macadamia en Parmezaanse kaas toe.
- Mix tot de ingrediënten een pasta vormen en de noten fijngemalen zijn.