Zo tegen de maand december begint het bij toch te kriebelen en ga ik bakken. Vandaag heb ik een heerlijk recept van een luchtige cake met kokos en aardbei voor jou. Een cake gemaakt met yoghurt, olie, bakmeel, maïzena en kokosblokjes en kleine stukjes gedroogde aardbeitjes. Kokos en aardbeien zijn een heerlijke match in deze cake.
Savarin
Ik heb de cake in een savarin vorm gebakken. Had deze al heel lang geleden gekocht, maar nooit gebruikt. Meestal pakte ik de tulband bakvorm. Die tulbanden staan ook altijd zo feestelijk, maar nu toch maar eens deze savarin vorm uit de kast gehaald. Het lijkt net een krans, vind je niet? Altijd leuk om een cake in deze vorm te serveren.
Niet dat dit een savarin cake is, ik heb deze recepten opgezocht maar als ik in de ingrediëntenlijst gist zie en dan bij de bereiding dat het beslag moet rijzen, dan haak ik al af. Dit is dus een ‘gewone’ cake in deze leuke vorm. Als je deze vorm niet hebt, kan je het natuurlijk ook in een tulband bakvorm bakken. Alleen zal de baktijd dan iets afwijken, ik vermoed dat de cake dan iets langer moet bakken.
Maar die echte savarin wil ik toch nog wel eens gaan proberen, dus wellicht zien jullie het recept ooit wel verschijnen.
Door de eiwitten te scheiden en de eiwitten apart stijf te kloppen krijg je een hele luchtige cake zonder dat je bakpoeder hoeft te gebruiken. En door het gebruik van de maïzena wordt de cake ook veel luchtiger en minder zwaar.
Je kunt de cake bakken zonder het fruit erin, maar het geeft net even wat extra’s aan de cake. Ik heb dus kokosblokjes en gedroogde aardbeien genomen. Die aardbeien heb ik nog in kleine blokjes gesneden. Door dit fruit even door een lepel poedersuiker te rollen, voorkom je dat het gaat zakken in de het beslag. Nu blijft het heerlijk verdeeld over de hele cake. Je kunt er ook een tropisch tintje aan geven door de kokosblokjes te combineren met stukjes gedroogde ananas, mango of papaja. Dan zou ik limoenrasp in plaats van citroenrasp erbij doen.
Tip:
En ik heb nog een paar feestelijke cakes voor je, namelijk deze Tulband met cranberries en Gembercake tulband.
Recept Luchtige cake met kokos en aardbei:
Ingredients
- 3 eieren (L)
- 175 gr kristalsuiker
- 150 gr yoghurt
- 150 ml zonnebloemolie
- 175 gr bakmeel
- 75 gr maïzena
- 1 tl vanille extract
- 1 el citroenrasp
- 115 gr kokosblokjes
- 115 gr gedroogde aardbeien
- poedersuiker
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet de savarin bakvorm in met olie.
- Snijd de gedroogde aardbeien in kleine blokjes en wentel die door wat poedersuiker.
- Splits de eieren, doe het eiwit in een kom en het eigeel in een andere grotere kom.
- Klop met een mixer het eiwit helemaal stijf.
- Klop de eigelen op met de kristalsuiker, voeg dan de yoghurt en de olie toe en klop dit luchtig.
- Spatel nu het bakmeel en de maïzena erdoor en dan de vanille extract, citroenrasp, kokosblokjes en de blokjes aardbei.
- Als laatste spatel je het opgeklopte eiwit er voorzichtig door zodat er een luchtig beslag ontstaat.
- Lepel het beslag in de bakvorm en zet dit in de oven. Bak de cake in ongeveer 35 minuten gaar. Check na 30 minuten met een satéprikker of de cake al gaar is.
- Haal de cake dan uit de oven en zet het 10 minuten staan voordat je hem op een schaal
- uit de vorm stort.
- Je kunt de cake nog bestrooien met poedersuiker.