Als je eens een bijzonder etentje wilt geven thuis, maak dan deze lamsrack met gekarameliseerde bietjes en pruimen. Lamsrack is een bijzonder mals stukje vlees. Bak of rooster het mooi rosé of zelfs medium rare. Lam en knoflook en tijm of rozemarijn zijn een goede combinatie, daarom heb ik de lamsrack hiermee gemarineerd. Laat het minimaal een paar uur marineren of het liefst nog een hele nacht.

Lamsrack met gekarameliseerde bietjes en pruimen

Lamsrack is helemaal niet moeilijk te bereiden. Zorg er alleen voor dat het vlees niet doorslaat, dan wordt het grijs en is het niet meer lekker. Als je de bereiding in de oven te spannend vindt, gebruik dan een vleesthermometer. Als het vlees 60-62˚C is, is het mooi rosé gebakken. Het vlees zal onder het aluminiumfolie nog iets nagaren.

 

Lamsvlees

 

Lamsvlees wordt niet veel gegeten in Nederland en dat is jammer. Het is super mals vlees en ontzettend lekker. Als je het bij jouw slager niet kunt vinden, bestel het dan online.
Lees in deze blog meer over lamsvlees.

Lamsrack met gekarameliseerde bietjes en pruimen. Maak eens iets bijzonders met de feestdagen, zoals deze heerlijkse lamsrack.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 2 lamsracks (± 750 gr)
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 takken tijm
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 250 gekookte mini bietjes
  • 4 grote pruimen
  • 1 takje tijm
  • 2 el honing
  • 3 el balsamico
  • 200 gr beukenzwammetjes
  • peper en zout
  • peterselie

Instructions
 

  • Hak de knoflook en tijm fijn, giet wat olijfolie over de lamsracks en smeer ze in met de kruiden. Zet afgedekt minimaal een paar uur in de koelkast om te marineren.
  • Voordat je de lamsracks gaat bakken, haal je ze een half uur van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Bestrooi ze met peper en zout. Verwarm de oven voor op 220˚C.
  • Snijd de bietjes en pruimen in partjes en borstel de paddenstoeltjes schoon.
  • Zet twee bakpannen met een scheutje olijfolie op hoog vuur. Rooster in een pan de lamsracks aan beide kanten goudbruin. Haal ze uit de pan en leg ze op een ovenschaal in de oven.
  • Rooster de lamsracks ongeveer 10-15 minuten in de oven voor medium rare of 20 minuten voor rosé (afhankelijk van de grootte van de racks).
  • Ondertussen bak je de bietjes en pruimen met de tijm en een beetje zout in een pan, voeg de honing toe en laat ze karameliseren. Schenk dan de balsamico erbij en laat dit inkoken.
  • Bak in de andere pan de paddenstoeltjes met een beetje zout en peper goudbruin.
  • Haal het vlees uit de oven en laat onder een vel aluminiumfolie ongeveer 5 minuten rusten voordat je het vlees aansnijdt.
  • Lepel de bietjes en pruimen op de borden en drapeer hierover de paddenstoeltjes.
  • Leg de lamskoteletjes ernaast en bestrooi met wat peterselie. Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating