Lamsrack met gekarameliseerde bietjes en pruimen. Maak eens iets bijzonders met de feestdagen, zoals deze heerlijkse lamsrack.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Totale tijd 35 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
- 2 lamsracks (± 750 gr)
- 4 teentjes knoflook
- 2 takken tijm
- olijfolie
- peper en zout
Erbij
- 250 gekookte mini bietjes
- 4 grote pruimen
- 1 takje tijm
- 2 el honing
- 3 el balsamico
- 200 gr beukenzwammetjes
- peper en zout
- peterselie
Hak de knoflook en tijm fijn, giet wat olijfolie over de lamsracks en smeer ze in met de kruiden. Zet afgedekt minimaal een paar uur in de koelkast om te marineren.
Voordat je de lamsracks gaat bakken, haal je ze een half uur van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Bestrooi ze met peper en zout. Verwarm de oven voor op 220˚C.
Snijd de bietjes en pruimen in partjes en borstel de paddenstoeltjes schoon.
Zet twee bakpannen met een scheutje olijfolie op hoog vuur. Rooster in een pan de lamsracks aan beide kanten goudbruin. Haal ze uit de pan en leg ze op een ovenschaal in de oven.
Rooster de lamsracks ongeveer 10-15 minuten in de oven voor medium rare of 20 minuten voor rosé (afhankelijk van de grootte van de racks).
Ondertussen bak je de bietjes en pruimen met de tijm en een beetje zout in een pan, voeg de honing toe en laat ze karameliseren. Schenk dan de balsamico erbij en laat dit inkoken.
Bak in de andere pan de paddenstoeltjes met een beetje zout en peper goudbruin.
Haal het vlees uit de oven en laat onder een vel aluminiumfolie ongeveer 5 minuten rusten voordat je het vlees aansnijdt.
Lepel de bietjes en pruimen op de borden en drapeer hierover de paddenstoeltjes.
Leg de lamskoteletjes ernaast en bestrooi met wat peterselie. Serveer direct.