Lamshaasje met balsamico en zwarte knoflook

Ik heb een heerlijk en feestelijk gerecht voor jullie. Super mals lamshaasje met balsamico en zwarte knoflook saus, geserveerd met een heerlijke romige pastinaakpuree en knapperige peultjes. En het fijne van dit gerecht is dat je het meeste vooraf kunt bereiden, zodat je op de avond zelf er weinig werk aan hebt.

 

Lamshaasjes

 

Als je iets bijzonders wilt bereiden, probeer dan eens deze lamshaasjes. Het malse en sappige vlees heeft een milde lamssmaak, een echte verwennerij voor de liefhebber. In mijn blog: Eet jij wel eens lamsvlees, kan je lezen welke stukken lamsvlees er zijn en hoe je die het beste bereiden kunt. Ik bestel lamsvlees altijd online bij mijn vaste slager Beef&Steak, dan weet ik zeker dat ik goed vlees krijg.

 

Een lamshaasje is toch wel een van de mooiste stukjes vlees van het lam. Omdat de haasjes zo klein zijn, hoef je ze maar kort te bereiden. Ik serveer ze het liefst rosé, dan blijven ze het meest sappig en mals.
Je kunt de haasjes het beste pas op het laatst bakken, dus als je de rest van het gerecht al bijna klaar hebt. Voordat je de gemarineerde haasjes gaat bakken, bestrooi je ze nog met een beetje zout en bak je ze rondom aan in een koekenpan met een scheutje olijfolie en/of een klontje roomboter. Bak de haasjes dan nog even een paar minuutjes aan beide kanten tot de gewenste gaarheid. Haal ze uit de pan en laat ze even rusten op de snijplank voordat je ze aansnijdt.

 

Jus

 

Omdat het vlees gemarineerd is in balsamico en zwarte knoflook, heb ik dit ook in de saus verwerkt. De saus begint met een goede vleesfond, deze kan je zelf maken of koop een pot goede runder- of kalfsfond bij de supermarkt.
En hoewel de saus niet moeilijk is om te maken, is het wel een feestelijke saus.
Door het gebruik van koude klontjes roomboter, wordt de saus iets dikker, voller en romiger van smaak.

 

Je kunt de saus van tevoren bereiden. Warm deze vlak voor het serveren op en meng dan pas de klontjes boter erdoor.

 

Erbij:

 

Ik heb een heerlijke romige pastinaakpuree en knapperige peultjes erbij geserveerd. De pastinaakpuree kan je ook ruim van tevoren klaarmaken en dan op de avond zelf even opwarmen. Hoe je deze puree maakt, lees je hier.

Blancheer de peultjes ook van tevoren, giet ze af en spoel ze af met koud water. Op de avond zelf warm je ze even op met een klontje boter in een pan of in een stoomoven.

 

 

Recept Lamshaasje met balsamico en zwarte knoflook:

Lamshaasje met balsamico en zwarte knoflook. Ik heb een lekker en feestelijk gerecht voor jullie. Super mals lamshaasje met een heerlijke saus.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr lamshaasjes
  • 5 teentjes zwarte knoflook
  • 4 el balsamico siroop
  • 2 el olijfolie
  • 400 ml vleesfond
  • 75 ml balsamico
  • 4 teentjes zwarte knoflook
  • 50 gr roomboter (ijskoud)
  • peper en zout

Instructies
 

  • Haal het vlees uit de verpakking en dep het goed droog met keukenpapier. Verwijder de schilletjes van de knoflook en doe dit in een mengbeker of blender. Doe de balsamico, olijfolie en peper erbij en mix dit.
  • Smeer de lamhaasjes rondom in met de marinade en dek het af met huishoudfolie.
  • Laat minimaal twee uur marineren in de koelkast.
  • Haal de lamhaasjes een uur voordat je ze gaat bereiden uit de koelkast om op kamertemperatuur te kunnen komen.
  • Jus: giet de vleesfond in een pan en breng het aan de kook. Doe de balsamico erbij en laat dit ongeveer 15 minuten inkoken tot ongeveer een kwart.
  • Snijd de zwarte knoflook in dunne plakjes en de koude boter in kleine blokjes. Doe de zwarte knoflook bij de jus. Zet het vuur laag en voeg ze klontje voor klontje al roerend de boter door de saus tot deze mooi glanzend en licht gebonden is.
  • Proef of de saus genoeg op smaak is, breng anders nog op smaak met een beetje peper en zout. Houd de saus warm, maar laat het niet meer koken!
  • Lamshaasjes bakken: verhit een scheut olijfolie in een bakpan, bestrooi de lamshaasjes met zout en bak ze rondom goudbruin aan in de hete pan.
  • Zet het vuur dan op middelhoog en laat ze nog in een paar minuutjes garen.
  • Haal de lamshaasjes uit de pan en laat eventjes rusten op een snijplank.
  • Serveren: snijd de lamshaasjes in stukken en serveer ze met de saus, puree en peultjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating