Ik doe mee aan de Eet als een pionier challenge. Mocht hiervoor al diverse leerzame masterclasses bijwonen. De challenge is: maak een gerecht met de zeven zogeheten Flevopolder helden zoals de aardappel, appel, biet, lam, lof, kip en walnoot. Het gerecht moet voor 80% uit groenten, noten, paddenstoelen, fruit en/of zaden en 20% uit eiwitten bestaan. Natuurlijk allemaal lokaal uit onze mooie polder. Het beste van Flevoland op een bord. Ik heb gekozen voor de uien, bietjes, paddenstoelen, walnoten, sojaboontjes en lamsvlees uit de polder. En heb daar deze Bhaji, biet, paddenstoeltjes met lamsfilet van gemaakt.
De challenge is dus 80% groen en 80% lokaal. De chefs worden uitgedaagd om van deze prachtige producten uit de Flevopolder een gerecht samen te stellen.
De producten uit de polder
De uien worden heel veel geteeld in de polder, dus die wilde ik sowieso gebruiken.
De rode bieten zijn voor mij ook echt Flevoland. Lekker vers van het land en daarbij nog biologisch, wat wil je nog meer. Ik heb ze eerst gepoft** in de oven. Hierdoor krijgen ze een nog intensere bietensmaak heerlijk. Daarna een zoetzuur gemaakt van de in blokjes gesneden biet.
Paddenstoelen uit de polder, jawel! Ze worden in de buurt gekweekt ….. the champions van de polder! Lekker even aangebakken in zelfgemaakte misoboter* voor nog meer umami.
En dan de sojaboontjes. Sinds kort komen deze groene rakkertjes ook uit de polder. Ze zorgen voor een mooie kleur op het bord en een knapperige bite bij het gerecht.
En over knapperig gesproken….. gehakte walnoten uit de omgeving zorgen hier ook voor.
En dan het lamsvlees. Waarom halen we dat uit Nieuw-Zeeland terwijl ze hier in de omgeving lekker grazen. Ze zorgen er ook nog eens voor dat die nare berenklauw verdwijnt omdat ze die lekker oppeuzelen. Al die heerlijke kruiden en grassen die ze eten kan je proeven in het vlees.
Multi culti
Omdat onze polder een mooie mix van mensen geworden is, wil ik dit gerecht bijzondere smaken meegeven. Het is een beetje Oosters geworden en ik moet zeggen dat de smaken heel goed bij
elkaar passen. Het is een uitgebreid gerecht geworden, maar dan serveer je wel iets bijzonders.
Recept Bhaji, biet, paddenstoeltjes met lamsfilet:
Ingrediënten
- 1 lamshaasje (250 gr)
- peper en zout
- 1 scheut olijfolie
- 2 el misoboter*
- 200 gr paddenstoelen
- 1 el misoboter
- 100 gr sojaboontjes
- groene blaadjes
- 25 gr walnoten
- #zoetzuur biet#
- 200 gr gepofte rode bieten**
- 100 ml rijstazijn
- 3 el rietsuiker
- 1/2 rode peper
- 3 cm gember
- 1 teentje knoflook
- snufje zout
- 2 uien
- 1 ei (L)
- 100 gr bloem
- 1/2 groene peper
- 1/2 tl garam masala
- zout
- 500 ml zonnebloemolie
Instructies
- Zoetzuur biet: verwijder de schil van de gepofte bieten en snijd ze in blokjes van 1 centimeter. Snijd de rode peper in dunne ringen, schil de gember en snijd deze in dunne plakken. Snijd de knoflook in hele dunne plakjes.
- Verwarm de azijn met de suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Voeg de rode peper, gember, knoflook en zout toe. Voeg hierbij de rode biet en laat dit marineren.
- Bhaji: kluts het ei in een grote kom. Voeg de bloem, fijngesneden groene peper, garam masala en zout toe en mix dit tot een beslagje.
- Schil de uien en snijd ze met een mandoline in hele dunne ringen. Meng dit door het beslagje.
- Giet de zonnebloemolie in een diepe pan en verwarm dit tot 170°C.
- Draai met een vork kleine hoopjes van de uien en bak dit in de olie aan beide kanten goudbruin in een paar minuten.
- Haal bhaji's uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Lamsfilet: laat de lamsfilet op kamertemperatuur komen voordat je dit gaat bakken.
- Bestrooi met peper en zout en verhit de olie in een bakpan.
- Bak de lamfilet rondom bruin in ongeveer 5-7 minuten.
- Voeg als laatste een klont misoboter toe en laat dit smelten in de pan.
- Haal het vlees uit de pan en laat het rusten voordat je het in 12 dunne plakken snijdt.
- Blus de pan nog even af met een beetje water of bouillon zodat er een saus ontstaat.
- Paddenstoeltjes: borstel ondertussen de paddenstoeltjes schoon en bak ze een minuutje op middelhoog vuur in de misoboter.
- Sojaboontjes: blancheer de sojaboontjes en giet ze af.
- Verdeel de plakken lamsfilet op de borden en leg hierbij drie bhaji's. Leg hierbij de ingelegde rode biet, paddenstoeltjes en sojaboontjes. Garneer met wat groene blaadjes en lepel er wat jus bij.