Ga terug
+ servings
Lamsfilet met bhaji, biet en paddenstoeltjes. Wat een leuke uitdaging om een gerecht te maken van producten uit onze mooie Flevopolder.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 lamshaasje (250 gr)
  • peper en zout
  • 1 scheut olijfolie
  • 2 el misoboter*
  • 200 gr paddenstoelen
  • 1 el misoboter
  • 100 gr sojaboontjes
  • groene blaadjes
  • 25 gr walnoten

Zoetzuur biet

  • 200 gr gepofte rode bieten**
  • 100 ml rijstazijn
  • 3 el rietsuiker
  • 1/2 rode peper
  • 3 cm gember
  • 1 teentje knoflook
  • snufje zout

Bhaji

  • 2 uien
  • 1 ei (L)
  • 100 gr bloem
  • 1/2 groene peper
  • 1/2 tl garam masala
  • zout
  • 500 ml zonnebloemolie

Instructies
 

  • Zoetzuur biet: verwijder de schil van de gepofte bieten en snijd ze in blokjes van 1 centimeter. Snijd de rode peper in dunne ringen, schil de gember en snijd deze in dunne plakken. Snijd de knoflook in hele dunne plakjes.
  • Verwarm de azijn met de suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Voeg de rode peper, gember, knoflook en zout toe. Voeg hierbij de rode biet en laat dit marineren.
  • Bhaji: kluts het ei in een grote kom. Voeg de bloem, fijngesneden groene peper, garam masala en zout toe en mix dit tot een beslagje.
  • Schil de uien en snijd ze met een mandoline in hele dunne ringen. Meng dit door het beslagje.
  • Giet de zonnebloemolie in een diepe pan en verwarm dit tot 170°C.
  • Draai met een vork kleine hoopjes van de uien en bak dit in de olie aan beide kanten goudbruin in een paar minuten.
  • Haal bhaji's uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Lamsfilet: laat de lamsfilet op kamertemperatuur komen voordat je dit gaat bakken.
  • Bestrooi met peper en zout en verhit de olie in een bakpan.
  • Bak de lamfilet rondom bruin in ongeveer 5-7 minuten.
  • Voeg als laatste een klont misoboter toe en laat dit smelten in de pan.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het rusten voordat je het in 12 dunne plakken snijdt.
  • Blus de pan nog even af met een beetje water of bouillon zodat er een saus ontstaat.
  • Paddenstoeltjes: borstel ondertussen de paddenstoeltjes schoon en bak ze een minuutje op middelhoog vuur in de misoboter.
  • Sojaboontjes: blancheer de sojaboontjes en giet ze af.
  • Verdeel de plakken lamsfilet op de borden en leg hierbij drie bhaji's. Leg hierbij de ingelegde rode biet, paddenstoeltjes en sojaboontjes. Garneer met wat groene blaadjes en lepel er wat jus bij.