Kruidenolie zelf maken

Een van de absolute geneugten van de zomer is voor mij om de tuin in te lopen en verse kruiden te plukken wanneer ik daar zin in heb. Ik heb veel verschillende kruiden in mijn achtertuin. Van salie, tijm, rozemarijn, oregano, citroenmelisse, munt tot lavas. Elke zomer staat mijn tuin vol met deze kruiden, zo ook met de lavas wat elk jaar meer lijkt te worden. Ik heb nu een behoorlijk bos geplukt en daar deze zalige lavasolie van gemaakt. Kruidenolie zelf maken is helemaal niet moeilijk en zo veelzijdig in gebruik. En je kunt het best lang bewaren in de koelkast.

Verse kruiden

Ik heb nu zoveel kruiden, dat ik het op meerdere manieren moet verwerken. Van deze kruiden maak ik kruidenboter, pesto en nu dus ook kruidenolie. Of ik hang het te drogen, zodat ik er van de winter ook nog genieten kan. In principe kan je van heel veel zachte kruidensoorten een lekkere olie maken. Denk aan lavas, munt, oregano, basilicum, dragon, kervel, bieslook, koriander, etc. Ook kan je een heerlijke en prachtig groene olie maken van bijvoorbeeld het groene gedeelte van preistengels. Zonde om dat weg te gooien.

Kruidenolie

De seizoenen hier zijn zo kort dat ik het moet plukken zolang het nog kan.
Felgroene kruidenolie voegt een prachtige toets van kleur, pit en smaak toe aan veel gerechten.
Kruidenolie maken is zo simpel en het eindresultaat is zo geweldig, geloof me, je wilt het over je vis, vlees, groenten, salades, pasta, eieren, pizza, soep en knapperig geroosterd brood sprenkelen! Het kost maar een paar stappen en je bent klaar, en een klein beetje is al heel veel. Doe wat in een mooi glazen flesje en geef het aan je vrienden en familie, ze zullen er dol op zijn!

Maken

Het is belangrijk om de kruiden te blancheren voordat je ze mixt, anders worden de gemengde kruiden bruin en krijgt het een onaangename smaak.
Na het blancheren doe je de blaadjes in een ijskoud waterbad. Knijp ze dan goed uit en
pureer het met de olie in een blender of keukenmachine tot ze mooi gepureerd zijn. Kijk eens naar die prachtige kleur, je ziet meteen hoe lekker het gaat smaken!
Als het klaar is, kun je het door een kaasdoek zeven voor een verfijnder en helderder resultaat.

Kruidenolie zelf maken

Tips:

  • Gebruik een neutrale plantaardige olie. Je kunt bijvoorbeeld ook een deel druivenpitolie en een deel olijfolie.
  • De olie is ongeveer een maand houdbaar in de koelkast.
  • De smaken zijn de volgende dag nog intenser.
  • Als je deze olie hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Kruidenolie zelf maken:

Voorbereidingstijd 19 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 20 minuten
Gang Sauzen/Dips
Keuken Nederlands
Porties 150 ml

Equipment

  • blender
  • filter

Ingrediënten
  

  • 50 gr verse kruidenblaadjes
  • 150 ml plantaardige olie

Instructies
 

  • Was de kruidenblaadjes en blancheer ze een halve minuut in kokend water.
  • Haal het blad eruit en leg het direct in een ijsbad om af te koelen.
  • Knijp het water er goed uit en droog het af met keukenpapier.
  • Doe het blad en de olie in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde massa.
  • Zeef de olie door een zeef bekleed met kaasdoek of gebruik een koffiefilter zoals ik gedaan hebt. Laat dit een nacht uitlekken.
  • Doe de olie in een klein knijpflesje en bewaar het ongeveer een maand in de koelkast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating