Knolselderijsoep met fenegriekkaas

En ik mocht weer zo’n lekkere knolselderij uit onze eigen polder ontvangen. Ik heb er nu deze heerlijke vegetarische knolselderijsoep met fenegriekkaas van gemaakt. Een romige soep met lekkere knapperige croutons erop en de milde smaak van geitenkaas en fenegriek. Dit wil je proberen! Serveer het als lunch of als avondmaaltijd.

 

Knolselderij

 

Deze knoestige knol wordt te weinig gegeten en dat is jammer. Knolselderij is de knol van een selderijplant. Deze knol groeit deels onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden zoals de bladselderij en bleekselderij. De knol heeft een bruin/gele schil. Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt, kan het blad ook gegeten worden.
Knolselderij kan je heel goed gebruiken als alternatief voor aardappelen (het is ook nog eens veel voedzamer dan aardappelen).

 

Knolselderij is heel gezond, het bevat meer gezonde voedingsstoffen dan het uiterlijk doet vermoeden. Let bij aankoop erop dat de knol stevig en droog is. Als er nog blad aan zit, let erop dat dit frisgroen is.
Het is niet echt meer een ‘vergeten’ groente, maar de meesten kennen hem waarschijnlijk alleen maar van de erwtensoep.
De smaak is aromatisch, aards en is iets zoet.
Deze knol is het hele jaar door verkrijgbaar, maar we zien het toch meer als een herfst en wintergroente.

 

Mocht jij nou niet weten wat je met deze knol aan moet, dan heb ik heel veel lekkere recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 

Remoulade salade
Knolselderij frieten
Carpaccio van geroosterde knolselderij
Knolselderijsteaks met gerst, kaascrème en hazelnootpesto
Knolselderijpuree met blauwe kaas
Quiche met knolselderij en cheddar
Stamppot knolselderij en rode spitskool

 

Kaas

 

Ik heb een blije Geit Fenegriek kaas gebruikt in de soep. Dit geeft de soep een heerlijke romige en nootachtige smaak met een hint van geitenkaas. Deze speciale geitenkaas bestel ik altijd online.
Je kunt ook een andere kaas gebruiken in de soep, zoals oude kaas, cheddar, truffelkaas of een blauwe kaas. Wat jij maar lekker vindt.

 

Tip:

 

Het recept van de rozemarijnzout* vind je hier.

 

 

Recept Knolselderijsoep met fenegriekkaas:

Knolselderijsoep met fenegriekkaas. Met een knolselderij kan je zoveel meer dan alleen maar in de snert te verwerken. Maak eens deze heerlijke soep ervan.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • olijfolie
  • 1 grote knolselderij
  • 900 ml groentebouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 100 gr geitenkaas fenegriek
  • 60 ml room
  • 1 bosje bieslook
  • 2 sneetjes oud brood
  • 5 el knoflookolie
  • 1 tl rozemarijnzout*

Instructies
 

  • Snipper de ui en schil de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes.
  • Fruit de ui aan in een scheutje olijfolie, voeg dan de knolselderijblokjes toe en bak dit mee.
  • Giet de groentebouillon erbij in de pan en leg het laurierblaadje erin. Breng aan de kook en zet dan het vuur lager. Laat ongeveer 15-20 minuten koken tot de knolselderij zacht is.
  • Snijd het brood in blokjes en bak dit goudbruin en krokant in een koekenpan in de knoflookolie.
  • Bestrooi met een beetje rozemarijnzout. Schep ze uit de pan en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
  • Rasp ondertussen de kaas en snijd de bieslook fijn.
  • Haal het laurierblaadje uit de pan.
  • Doe de inhoud van de pan dan in een blender samen met de geraspte kaas en room. Pureer dit tot een mooie gladde soep. Vind je het te dik, voeg dan nog wat bouillon of water toe.
  • -
  • Lepel de soep in kommen of diepe borden, verdeel de croutons erover en bestrooi met de bieslook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating