Kippenstoofpot met rode linzen

Een heerlijk eenpansgerecht wat je langzaam op het vuur laat pruttelen. Het resultaat is een botermalse kip en hele smaakvolle linzen. Zet de pan op tafel en laat iedereen eruit scheppen. Smullen maar van deze kippenstoofpot met rode linzen!

 

Rode linzen

 

Linzen zijn supergezond, ze leveren ijzer, vezels en lekker veel eiwitten. Ideaal voor een vegetarisch menu. Daarnaast zijn ze nog goed verteerbaar.
Deze peulvrucht komt oorspronkelijk uit India, waar heel veel soorten linzen gegeten worden. De kleur kan van oranje, goud tot rood zijn. Rode linzen hebben minder smaak dan de groene of zwarte linzen.
Rode linzen worden veel gebruikt in soepen, dahl of curry’s en ze hebben het voordeel dat ze iets minder lang dan de andere linzen hoeven te koken. Ze hoeven vooraf niet geweekt te worden, maar ik heb het toch gedaan.

 

De rode spliterwten worden vaak een dikke puree als je ze kookt, daarom zijn ze ideaal in bovengenoemde gerechten.
Rode linzen vind je tegenwoordig wel in elke supermarkt.
Gebruik wel de hele rode linzen en niet de split linzen. Deze laatste gebruik je het beste in een soep zoals in deze heerlijke Arabische rode linzensoep.

 

Garam masala

 

Garam masala is een geroosterde kruidenmix en komt uit India. Het wordt veel gebruikt in curry’s. Het is een soort kerriepoeder, maar dan weer anders. De kruidenmixen worden zelf samengesteld in de Indiase huishoudens en het recept gaat altijd van moeder op dochter.
Je kunt er vlees, vis of kip mee kruiden, maar ook aardappelen, een curry, tandoori gerechten of saus ermee op smaak brengen.
Je kunt er ook een garam masala pasta van maken, door de kruidenmix te mengen met water. Hiermee kan je het vlees dan marineren.

 

Het is dus een veelzijdige kruidenmix met een hele specifieke smaak.
De letterlijke vertaling is heet kruidenmengsel, maar eigenlijk is deze kruidenmix helemaal niet spicy. Het geeft meer een warme smaak dan een pittige smaak.
De meest gebruikte specerijen in garam masala zijn korianderzaad, komijnzaad, fenegriek, kruidnagel, kaneel, karwij, kardamom, laurier, cayennepeper, gember, anijs, peper en knoflook.

 

 

Recept Kippenstoofpot met rode linzen:

Kippenstoofpot met rode linzen. Heerlijk comfortfood waar je warm van wordt op een koude dag. Deze stoofpot wordt op smaak gebracht met garam masala.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 4 uur
Gang Hoofdgerechten
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr rode linzen
  • 4 kipkarbonades
  • 1 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 el garam masala kruiden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 500 ml kippenbouillon
  • 50 ml Griekse yoghurt
  • 1 bosje koriander
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Allereerst laat je de rode linzen ongeveer drie uur weken in koud water. Spoel ze daarna af onder koud water.
  • Snipper de ui en rasp de knoflook. Snijd de rode peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Snijd de peper dan fijn.
  • Bestrooi de kipkarbonades met een lepel garam masala kruiden. Bak ze in een grote bakpan in de roomboter rondom bruin.
  • Haal de kip uit de pan, voeg de olijfolie toe en bak hierin op laag vuur de gesnipperde ui, knoflook en rode peper met de rest van de kruiden.
  • Doe nu de linzen, tomatenblokjes en bouillon erbij en breng zachtjes aan de kook.
  • Leg de kip er tussen en laat ongeveer drie kwartier zachtjes koken (zonder deksel).
  • Als de kip gaar is en de linzen zacht geworden zijn, proef het dan en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer met wat Griekse yoghurt erop en fijngehakte korianderblaadjes.

4 reacties

  1. Is de peper een kleine rode pikante peper of bedoel je een zoete puntpaprika? 🙂

    Ik probeer het uit dit weekend

  2. Hoi Debbie, leuk dat je dit recept gaat proberen, ben benieuwd wat je ervan vindt.
    Met rode peper bedoel ik een rode chili peper en geen rode (punt)paprika. Hoop je hiermee geholpen te hebben.
    Mvg, Hanneke

  3. Hoi Katarina, dankjewel voor het compliment. Altijd fijn om te horen dat een recept gesmaakt heeft.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating