En weer zo’n Amerikaans klassiek gerecht die ik graag voor hubbie bereid als hij weer eens heimwee heeft naar zijn tweede thuisland Amerika. Honey and mustard chicken heet het daar. En ondanks dat hij niet van mosterd houdt (zegt hij) vind hij deze kipfilets in een romige honing mosterdsaus heerlijk.
Mosterd en honing
Mosterd en honing zijn een match made in heaven. Zo is het lekker in een dressing of vinaigrette, maar ook in deze saus. Je kunt ook een koude honing mosterdsaus maken door mayonaise (of Griekse yoghurt) te mengen met honing en mosterd.
Het zoete van de honing heft het hele scherpe van de mosterd op, daarom is het denk ik zo’n goede combi.
Door de kipfilets deels te garen in de saus krijg je een super malse kipfilet in een heerlijke romige saus. Doe er zoveel en weinig mosterd en honing in als je zelf lekker vindt. Ik vind een pittige mosterd zoals de Dijon mosterd het lekkerst in deze saus.
Ik denk dat deze saus ook erg lekker is met vis of een varkenshaasje, dat ga ik een volgende keer proberen.
Manlief roept altijd dat hij niet van mosterd houdt, maar hij heeft al zoveel mosterd door gerechten gekregen van mij. En dan vraagt hij: mmm, wat zit er in deze lekkere saus? Het is denk ik gewoon een idee dat hij geen mosterd lust (haha).
Het is een makkelijk te maken gerecht, wat je in een pan bereidt. Ideaal voor een doordeweekse dag, maar natuurlijk ook een verwennerij in het weekend.
En deze Kipfilets met dragonsaus zijn ook erg lekker.
Tips:
Als jij een andere lekkere mosterd wilt gebruiken, kan dit natuurlijk ook.
Zet de pan waarin je het gerecht gemaakt hebt op tafel, zodat iedereen zichzelf bedienen kan.
Lekker bij deze kip is witte rijst, pasta of aardappelpuree en als groente broccoli, worteltjes of spinazie.
Wil je het iets ‘lichter’ houden, gebruik dan meer bouillon en iets minder room.
Recept Kipfilets in een romige honing mosterdsaus:
Ingrediënten
- 4 kipfilets
- peper en zout
- 1 el bloem
- 2 el olijfolie
- 2 el roomboter
- 100 ml kipbouillon
- 3 el Dijon mosterd
- 2 el honing
- 250 ml slagroom
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 2 takken peterselie
Instructies
- Bestrooi de kipfilets met peper, zout en bloem.
- Verhit de olijfolie en boter in een bakpan op middelhoog vuur. Bak hierin de kipfilets aan beiden kanten goudbruin in ongeveer 4-5 minuten per kant.
- Haal de kipfilets uit de pan en giet de bouillon in deze pan. Voeg hierbij de mosterd en honing en laat op hoog vuur iets inkoken. Meng dan de room en knoflook erdoor.
- Leg nu de kipfilets in de saus en laat nog 10 minuten sudderen tot de kip gaar is en de saus is ingedikt.
- Bestrooi met fijngehakte peterselieblaadjes.