Kersen in het seizoen, geniet ervan

Kersen in het seizoen, geniet ervan

Het is kersentijd is van half juni tot en met augustus, koop ze daarom zo lang het nog kan. Koop wel lekkere Hollandse kersen, glanzende en stevige exemplaren met een mooie donkerrode bijna zwarte kleur en met de steeltjes er nog aan. Ze zijn super sappig en knapperig. Dus kersen in het seizoen, geniet ervan!
Maak ze voorzichtig schoon door ze in een vergiet af te spoelen met koud water. Verwijder daarna pas de steeltjes. Bewaar ze in de koelkast (daar blijven ze ongeveer 4 dagen goed).

 

Kersen zijn gezond

 

Kersen zijn een enorme bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zo bevat 100 gram kersen maar liefst 43% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamina A. Dit is belangrijk voor je huid, ogen en immuunsysteem. En ook bevatten ze vitamine C, dit een belangrijk antioxidant.
Kersen zijn ook goed tegen jicht, zijn gezond voor je hart en ze zorgen voor een goede nachtrust. Goede redenen om wat vaker kersen te eten.

 

Kersen in het seizoen, geniet ervan

 

Kersen zijn lekker om zo te eten, maar ook lekker om er jam van te maken of ze te gebruiken in deze recepten:

 

Yoghurtijs met kersencompote

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Het is zomer en het is behoorlijk warm. Natuurlijk tijd voor lekker zelfgemaakt ijs. Het is een heerlijk yoghurtijs met kersencompote swirl. Lekker fris yoghurtijs met een kersensmaak erdoor. Dit wil je proeven!

 

Clafoutis met kersen

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Een fijne manier om kersen te verwerken is in gebak. Deze klassieke Franse clafoutis met kersen wordt als nagerecht gegeten, maar is ook heerlijk bij een kopje koffie of thee.

 

Galette met kersen en blauwe bessen

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Een galette is een Franse platte taart die vrij makkelijk te maken is. Je kunt vullen met allerlei soorten fruit wat in het seizoen is. Beleg het platte deeg met fruit in het midden en vouwt de randen naar binnen. Het ziet er rustiek, maar ook mooi uit.

 

Luchtige havermoutpannenkoekjes met kersen

Kersen in het seizoen, geniet ervan
De pannenkoekjes worden luchtig door het gebruik van de bakpoeder en door het opkloppen van de eieren. Laat dit dus niet achterwege. Lekker met de zelfgemaakte kersencompote.

 

Kersen crumble

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Deze kersen crumble is een soort van verantwoord nagerecht. Glutenvrij door het gebruik van havervlokken en als je de boter vervangt door bijvoorbeeld kokosolie ook geschikt voor een veganist of iemand met een melkallergie.

 

Kersen met een luchtige yoghurt

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Laat de yoghurt uitlekken tot deze nog dikker en steviger is. Klop eiwitten op met vanillesuiker en spatel dit voorzichtig door de yoghurt. Serveer het in glazen met de verse kersen.

 

Kersensorbet

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Als kind was het een traktatie als je met mooi weer op een terras een ijssorbet kreeg. Ik heb een volwassen twist op een sorbet gemaakt met kersen in de hoofdrol. Het is wel even een klusje, maar dan heb je wel een ontzettend lekker nagerecht.

 

Kersen en pruimen smoothie

Kersen in het seizoen, geniet ervan
De zomer is het steenfruitseizoen en dit betekent verse abrikozen, kersen, perziken, nectarines en pruimen. Een eenvoudige en heerlijke manier om enkele favorieten te gebruiken, is in deze heerlijke kersen pruimen smoothie.

 

Frozen kersen mojito

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Een verrukkelijke mojito van kersen bijvoorbeeld. Voor de kids natuurlijk zonder de rum. Dus ga maar vast die kersen ontpitten en doe ze in de vriezer, dan kan je morgen deze lekkere cocktail maken.

 

Kersen kruimelkoek

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Een simpel te maken kruimelkoek van zelfgemaakte kersenjam en verse kersen. Zo lekker!

 

Kersen whisky ijs

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Dit ijs is heel simpel te bereiden en zalig met de verse kersen. De temperaturen stijgen, het is weer tijd voor lekker zelfgemaakt ijs. Kersen whisky ijs is de perfecte afsluiting van een diner op een zomeravond.

 

Kersen verveine mocktail

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Maak eerst een verveine siroop en gebruik dat om deze heerlijke kersen mocktail te maken. Een heerlijk verfrissend drankje voor een warme zomerdag.

 

Schwarzwalder Kirsch Pavlova

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Een pavlova is een heerlijk nagerecht gemaakt van meringue met een topping erop. Omdat de kersen nu in het seizoen zijn, heb ik een Schwarzwalder Kirsch Pavlova gemaakt met lekker veel verse kersen en een chocolademousse erin.

 

Schwarzwalder kirsch chiapudding

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Deze Schwarzwalder kirsch chiapudding is zo lekker, dat ik het recept toch met jullie wil delen. Een ontbijtje met de smaken van een Schwarzwalder kirsch taart. Dit wil je proberen!

 

Kersen in hartige recepten:

 

Bietjessalade met kersen en burrata

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Gepofte bietjes salade met kersen en burrata is een hemels gerecht. Het aardse van de bietjes gaat heel goed samen met het friszure van de kersen en het romige van de burrata kaas.

 

Rode bieten kersen soep

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Deze prachtig rode soep is niet alleen heel erg goed voor je, het is ook nog eens snel te maken. Je vindt het misschien een bijzondere combinatie, maar het aardse van de rode bieten gaat heel goed samen met het zoete van de kersen.

 

Salade met gerookte kip en kersen

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Deze salade met gerookte kip en kersen is een simpele maar lekkere salade. Het zoet zure van de kers gaat goed samen met de gerookte kip. Als er kersen volop verkrijgbaar zijn, koop ze dan en eet ze zo of verwerk ze in een lekker recept.

 

Eendenborst met kersensaus

Kersen in het seizoen, geniet ervan
Een feestelijk gerecht van eendenborst met kersensaus. Serveer het op een speciaal etentje thuis. Zowel in de kersensaus en op de eendenborst heb ik 5-spice kruiden gebruikt, dit geeft het net een extra smaak en iets feestelijks.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden