Ik had heel veel walnoten gekregen van de boom die bij mijn zusje in de tuin staat. Heb ze laten drogen op een krant boven de convectorput. En daar lagen ze maar, tja toch maar iets ermee doen. Eerst een hele middag bezig geweest om ze te kraken, maar dan heb je ook wel een hele grote zak vol met heerlijke verse walnoten. Ik het er deze Karamel appel en walnotencake van gemaakt.
En ik heb nog heel veel walnoten over, wat zal ik daarvan maken?
Het is niet de fraaiste cake, maar wel een hele lekkere. Dus toch maar snel gaan maken?
Lekkere karamel waarin de appels gebakken zijn, de notige smaak van de walnoten en de kruidige smaak van de chai kruiden. En daarbij maak je het beslag ook nog heel makkelijk in een keukenmachine en stort je het in de bakvorm. Wel eerst natuurlijk die appeltjes even bakken tot ze lekker zacht geworden zijn.
Walnoten
Walnoten vind je in ons eigen land, maar de meeste komen uit Amerika. Walnoten schijnen goed voor je hersenen te zijn en het leuke is dat ze daar ook een beetje op lijken, misschien wel niet voor niets. Deze noten bevatten veel omega-3, wat goed is om je honger te stillen, je hersenen in conditie te houden en niet onbelangrijk om vet te verbranden. Ze zijn ze rijk aan antioxidanten. Redenen genoeg om vaker een handje walnoten te eten.
Gebruik walnoten eens in een salade. koolrabi salade
In mijn blog: Gezonde notensoorten lees je nog meer over allerlei andere noten.
Tips:
Het recept voor de zelfgemaakt chai* kruidenmix kan je hier vinden.
Je kunt de cake ongeveer 2-3 dagen goed afgedekt bewaren op kamertemperatuur.
Serveer de cake warm met een bolletje vanille-ijs of koud met slagroom.
Gebruik een ronde springvorm van 23 centimeter doorsnee voor deze cake.
Van deze walnoten heb ik ook een heerlijke Walnotenpesto gemaakt.
Recept Karamel appel en walnotencake:
Ingredients
- 150 gr walnoten
- 150 gr zachte boter
- 5 kleine appels
- 75 gr lichtbruine basterdsuiker
- 130 gr zelfrijzend bakmeel
- 100 gr rietsuiker
- 1 el bakpoeder
- 1 el chai kruiden*
- 1 el kaneelpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren (L)
- 120 ml Griekse yoghurt
Instructions
- Rooster de walnoten een paar minuten in een antiaanbakpan (zonder olie). Leg ze dan op een bord en laat ze afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 175°C. Voorzie de springvorm van bakpapier en beboter de zijkanten.
- Schil de appeltjes, snijd ze doormidden en verwijder de klokhuizen met een bolletjessteker.
- Doe 30 gram roomboter en 75 gram lichtbruine basterdsuiker in een bakpan. Laat dit karamelliseren.
- Leg dan de halve appels hierin en bak ze een paar minuten aan elke kant goudbruin in de karamel.
- Leg de appels met de bolle kant naar beneden in de springvorm.
- Hak de walnoten fijn in je keukenmachine. Voeg daar bakmeel, rietsuiker, bakpoeder, chai kruiden, kaneelpoeder en vanillesuiker bij en meng dit in de keukenmachine.
- Doe dan 120 gram zachte boter, eieren en yoghurt erbij en meng dit tot een beslag (niet te lang mengen). Giet het mengsel in de springvorm over de appels.
- Zet de springvorm in de hete oven en bak de cake in ongeveer 35-45 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de cake uit de oven als deze gaar is en laat 10 minuten rusten.
- Verwijder de ring van de springvorm, leg een bord op de cake en draai deze voorzichtig om. Verwijder dan voorzichtig de bodem van de springvorm.
- Serveer warm of op kamertemperatuur.
- Lekker met een dot slagroom.