Karamel appel en walnotencake. Niet het mooiste taartje, maar wel het lekkerste taartje gemaakt van walnoten en gekaramelliseerde appeltjes.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
- 150 gr walnoten
- 150 gr zachte boter
- 5 kleine appels
- 75 gr lichtbruine basterdsuiker
- 130 gr zelfrijzend bakmeel
- 100 gr rietsuiker
- 1 el bakpoeder
- 1 el chai kruiden*
- 1 el kaneelpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren (L)
- 120 ml Griekse yoghurt
Rooster de walnoten een paar minuten in een antiaanbakpan (zonder olie). Leg ze dan op een bord en laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175°C. Voorzie de springvorm van bakpapier en beboter de zijkanten.
Schil de appeltjes, snijd ze doormidden en verwijder de klokhuizen met een bolletjessteker.
Doe 30 gram roomboter en 75 gram lichtbruine basterdsuiker in een bakpan. Laat dit karamelliseren.
Leg dan de halve appels hierin en bak ze een paar minuten aan elke kant goudbruin in de karamel.
Leg de appels met de bolle kant naar beneden in de springvorm.
Hak de walnoten fijn in je keukenmachine. Voeg daar bakmeel, rietsuiker, bakpoeder, chai kruiden, kaneelpoeder en vanillesuiker bij en meng dit in de keukenmachine.
Doe dan 120 gram zachte boter, eieren en yoghurt erbij en meng dit tot een beslag (niet te lang mengen). Giet het mengsel in de springvorm over de appels.
Zet de springvorm in de hete oven en bak de cake in ongeveer 35-45 minuten goudbruin en gaar.
Haal de cake uit de oven als deze gaar is en laat 10 minuten rusten.
Verwijder de ring van de springvorm, leg een bord op de cake en draai deze voorzichtig om. Verwijder dan voorzichtig de bodem van de springvorm.
Serveer warm of op kamertemperatuur.
Lekker met een dot slagroom.