Ga terug
+ servings
Karamel appel en walnotencake. Niet het mooiste taartje, maar wel het lekkerste taartje gemaakt van walnoten en gekaramelliseerde appeltjes.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 150 gr walnoten
  • 150 gr zachte boter
  • 5 kleine appels
  • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 130 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr rietsuiker
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el chai kruiden*
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren (L)
  • 120 ml Griekse yoghurt

Instructies
 

  • Rooster de walnoten een paar minuten in een antiaanbakpan (zonder olie). Leg ze dan op een bord en laat ze afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175°C. Voorzie de springvorm van bakpapier en beboter de zijkanten.
  • Schil de appeltjes, snijd ze doormidden en verwijder de klokhuizen met een bolletjessteker.
  • Doe 30 gram roomboter en 75 gram lichtbruine basterdsuiker in een bakpan. Laat dit karamelliseren.
  • Leg dan de halve appels hierin en bak ze een paar minuten aan elke kant goudbruin in de karamel.
  • Leg de appels met de bolle kant naar beneden in de springvorm.
  • Hak de walnoten fijn in je keukenmachine. Voeg daar bakmeel, rietsuiker, bakpoeder, chai kruiden, kaneelpoeder en vanillesuiker bij en meng dit in de keukenmachine.
  • Doe dan 120 gram zachte boter, eieren en yoghurt erbij en meng dit tot een beslag (niet te lang mengen). Giet het mengsel in de springvorm over de appels.
  • Zet de springvorm in de hete oven en bak de cake in ongeveer 35-45 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de cake uit de oven als deze gaar is en laat 10 minuten rusten.
  • Verwijder de ring van de springvorm, leg een bord op de cake en draai deze voorzichtig om. Verwijder dan voorzichtig de bodem van de springvorm.
  • Serveer warm of op kamertemperatuur.
  • Lekker met een dot slagroom.