Omdat hubbie 26 jaar in Amerika gewoond heeft, komen hier nogal eens Amerikaanse gerechten op tafel. Zo ook deze Jambalaya met chorizo en garnalen. Dit is een typische Creoolse rijstschotel uit de Cajun keuken van Louisiana (het zuiden van Amerika). Het lijkt de Amerikaanse versie van de Spaanse paella. Het wordt net zoals de paella in een grote pan bereid.
Het is een pan vol met comfortfood. Het is even wat werk, maar dan zet je wel iets bijzonders op tafel. Dit Creoolse gerecht kent zoveel verschillende variaties. Ieder gezin heeft zijn eigen recept en verwerkt hierin wat lokaal verkrijgbaar is of wat ze lekker vinden. Meestal is het wel een variatie van kip, worst, ham, zeevruchten en/of schelpdieren en soms zelfs krokodil.
Jambalaya met chorizo en garnalen
Ik heb voor deze jambalaya heerlijke verse chorizoworstjes gebruikt, die geven het gerecht nog meer smaak. In jambalaya gaat meestal een andouille worst (pittig), vlees, groenten en schaal- en/of schelpdieren.
Ik heb snelkokende zilvervliesrijst gebruikt, zodat het gerecht iets sneller klaar is.
Het is een hele grote pan vol geworden, maak het als je veel gasten hebt en zet de pan lekker op tafel.
Amerikaanse recepten
Zoals je hierboven hebt gelezen, kan je meerdere Amerikaanse gerechten vinden op de site. Zo ook deze Broodje Po Boy met garnalen.
Ingredients
- 450 gr kipdijfilets
- 400 gr verse chorizoworstjes
- 2 el Cajun kruiden
- peper en zout
- olijfolie
- 1 ui
- 4 bleekselderijstengels
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 4 tenen knoflook
- 2 el tomatenpuree
- 200 gr cherrytomaatjes
- 400 gr zilvervliesrijst
- 1 el tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 ltr kippenbouillon
- 250 gram rauwe garnalen
- 10 gr peterselie
Instructions
- Snijd de kipdijfilets in stukken en bestrooi ze met de cajunkruiden en peper en zout.
- Spoel de groenten schoon, dep ze droog en snijd alles in blokjes.
- Bak in een grote koekenpan in een scheut olijfolie de kipstukjes en chorizoworstjes op hoog vuur goudbruin. Voeg alle groenten en knoflook toe en bak dit 5 minuutjes mee.
- Doe de tomatenpuree en de tomaatjes erbij en meng dit door het geheel. Roer dan de rijst, tijm en laurierblaadjes erdoor en giet de bouillon erbij.
- Zet het vuur middel hoog en laat ongeveer 10-15 minuten pruttelen (zonder deksel) tot de bouillon helemaal is opgenomen door de rijst.
- Leg de laatste paar minuten de rauwe garnalen ertussen, deze garen vanzelf door de warmte. Proef of het voldoende op smaak is, voeg anders nog wat zout en/of peper toe.
- Strooi er wat peterselieblaadjes over en zet de grote pan op tafel.
- Enjoy!