Hoe bak of grill je een biefstuk

Hoe bak of grill je een biefstuk

Een perfecte biefstuk is niet zo moeilijk als jij misschien denkt. Hoe bak of grill je een biefstuk? Ik ga jou vertellen hoe je dit kunt doen!
Je kunt een steak bakken in de pan, grillpan of op de barbecue. De truc is dat hij mooi bruin van buiten is en van binnen perfect gegaard en op temperatuur. Lekker sappig en mals, dat is wat je wilt.

 

Verschillende soorten steaks

 

Het magere spiervlees van een rund noemen we biefstuk of steak. Er zijn heel veel soorten biefstuk, van Hollandse biefstuk, kogelbiefstuk tot tournedos. Elke biefstuk heeft zijn eigen smaak en malsheid. De een bevat meer vet (ribeye) en de ander is erg mager (tournedos).
Dan zijn er nog de verschillende grote steaks zoals een T-bone steak, côte de boeuf of tomahawk.
En dan is er ook nog de longhaas, diamanthaas, bavette of flat iron steak.

Hoe bak of grill je een biefstuk

Kerntemperatuur

 

Elke steak heeft zijn eigen baktijd, daarom kan je het beste werken met een vleesthermometer om zeker te zijn dat de biefstuk of steak goed gegaard is. Wij houden wel van medium rare gebakken biefstuk, maar jij misschien niet.

Hoe bak of grill je een biefstuk

 

Biefstuk van de haas 180 gram en 3 cm dik:Kerntemperatuur (±)Baktijd per kant:
Bijna rauw42-50°C1,5 minuut
Rood53-55°C2 minuten
Rosé (medium)60-65°C3 minuten
Doorbakken>70°C4 minuten

 

Deze bereidingstijden kan je ook toepassen op andere biefstuksoorten. Belangrijkste is dat je kijkt naar de dikte van het vlees. Hoe dikker de biefstuk is hoe langer het natuurlijk duurt voordat de warmte is doorgetrokken tot in de kern van het vlees.
De sappigheid wordt bepaald door de kerntemperatuur.
Ruim boven de 65°C wordt het vlees droog en dat is echt niet lekker voor een biefstuk.

 

Hoe bak of grill je een biefstuk

 

Het allerbelangrijkste is dat je het vlees eerst op kamertemperatuur laat komen voordat je het gaat bakken. Als het vlees koud uit de koelkast in een hete pan gelegd wordt, ‘schrikt’ het vlees en gaat het krimpen. Hierdoor verandert de structuur van het vlees en kan het taai worden. Daarbij blijft het vlees ook koud van binnen als je deze rare of medium rare serveert.

Hoe bak of grill je een biefstuk

Bestrooi het vlees vlak voor het bakken of nog liever na het bakken met peper en zout.
Zet een koekenpan op hoog vuur en laat deze heet worden. Doe er dan olie in en laat dit ook heet worden. Leg dan de biefstuk in de pan en bak deze aan beide kanten goudbruin. Doe nu een klont roomboter erbij en bedruip de biefstuk met het vet in de pan.
Haal de biefstuk uit de pan en laat deze 5-10 minuten rusten onder een vel aluminiumfolie.
Door het rusten zal het vocht in de biefstuk zich gelijkmatig verspreiden en wordt het vlees malser.

 

Garen in de oven

 

Mocht je nu een grote steak of een hele ossenhaas bereiden, dan kan je deze laten nagaren in de oven. Ook hier geldt weer dat je de steak op kamertemperatuur laat komen voordat je het bakt. Dus als het om een grote steak gaat, haal die dan een uur van te voren uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160˚C.
Zet een bak of grillpan op hoog vuur. Doe in de bakpan wat olie en laat dit ook heet worden. Voor de grillpan vet je de steak in met olie (dus geen olie in de grillpan doen).
Bak de steak aan beide kanten goudbruin en haal het dan uit de pan. Steek de thermometer in de steak. Leg de steak dan op een rooster (op een ovenplaat) en schuif dit in de oven.
Bak de steak net zo lang in de oven tot je de gewenste kerntemperatuur bereikt hebt.
Haal de steak dan uit de oven en laat nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Hoe bak of grill je een biefstuk

 

Het belangrijkste is dus dat je de pan goed heet laat worden en dat je het vlees na het bakken laat rusten.

 

Foefje

 

Als je geen thermometer hebt, kan je dit foefje gebruiken.
Druk met je vinger op deze plek, als je steak zo aanvoelt dan weet je ongeveer hoe het gebakken is.

Hoe bak of grill je een biefstukHoe bak of grill je een biefstukHoe bak of grill je een biefstukHoe bak of grill je een biefstuk

 

 

Lees ook mijn blog over alle soorten biefstuk en steaks.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden