Ik had lekkere heilbot gekocht en wilde daar iets bijzonders mee doen. Nou dat is gelukt met dit eenpansgerecht met heilbot in spinazieblad met orzo en citroen. Door de heilbot in de grote wilde spinaziebladeren te pakken, blijft deze super sappig tijdens de bereiding. Echt een aanrader!
Heilbot
De heilbot is familie van de tarbot, tong en schol. Het is een platvis van groot formaat. Deze vis is vrijwel het hele jaar door goed verkrijgbaar. Ik heb deze besteld bij Freshly Fish.
De smaak van heilbot is subtiel en zacht en de structuur is stevig. Omdat de heilbot heel groot kan zijn, wordt de vis meestal in moten of filets verkocht.
Bereiding: heilbot kan je bakken, stoven, grillen of roken. Omdat de heilbot zo’n subtiele smaak heeft, is het raadzaam om deze niet te veel te kruiden, maar laat de smaak van de vis goed uitkomen.
Heilbot is een magere vis, daarom droogt deze snel uit. Je kunt deze vis het beste insmeren met boter of olie voordat je het gaat bakken of grillen. Beweeg de vis zo weinig mogelijk in de pan, anders valt hij uit elkaar en gebruik een spatel om de vis voorzichtig om te draaien.
Eenpansgerechten
Ik ben gek op eenpansgerechten. Zo makkelijk om alles in een pan te bereiden en het scheelt een hoop afwas. De Engelsen noemen het zo mooi: one pot wonder en dat is het ook! Een heerlijk gerecht gemaakt in slechts een pan welke je ook nog zo op tafel kunt zetten zodat iedereen zichzelf bedienen kan.
Ik heb het gerecht nu voor twee personen gemaakt, maar je kunt het recept verdubbelen of vermeervoudigen voor meerdere personen.
Omdat ik er zo dol op ben, heb ik diverse eenpansgerechten op de site staan.
Meer eenpansgerechten:
- Eenpansgerecht kip met orzo en prei
- Eénpans pastagerecht met worstjes
- Eenpansgerecht met zilvervliesrijst, salami, cavolo nero en prei
- Kip fricassee met rode pesto
- Vispotje van kabeljauwhaasjes en orzo
- Pelau met kip en rijst
- Groente stoofpot met chorizo
- Vegetarische curry met kikkererwten en zoete aardappelen
- Eenpansgerecht orzo met pittige worst
Wilde spinazie
De naam wilde spinazie is een beetje verwarrend, het is namelijk geen spinazie die in het wild groeit of zo. Wilde spinazie is gewone spinazie wat langer tijd gekregen heeft om te groeien. Daarom zijn de bladeren zo groot en is deze spinazie wat grover en stugger.
Het voordeel van wilde spinazie is dat het minder vocht bevat waardoor het minder slinkt tijdens de bereiding. Hierdoor is deze spinazie heel erg geschikt om te roerbakken.
De wilde spinazie is meestal wel het hele jaar verkrijgbaar bij een groenteboer.
Mocht je het niet kunnen vinden, gebruik dan groene kool of snijbiet als dit in het seizoen is.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Heilbot in spinazieblad met orzo:
Ingrediënten
- 2 heilbotfilets
- 1 bos wilde spinazie
- peper en zout
- 1 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 400 ml kippenbouillon
- 100 gr tomaatjes
- 12 zwarte olijven
- 100 gr orzo
- 1 citroen
- 50 ml room
- 1 bos dille
Instructies
- Zoek 6-8 grootste spinaziebladen uit en blancheer deze 10 seconden in kokend water. Giet dan af en dep de bladen droog.
- Spoel de rest van de spinazie schoon in koud water en laat dan uitlekken. Snijd de steeltjes fijn en het blad grof. Snipper het sjalotje en snijd de knoflook in dunne plakjes.
- Snijd de tomaatjes doormidden, rasp de citroen en pers de citroen dan uit. Snijd de dille fijn.
- Bestrooi de visfilets met peper en zout. Leg drie spinaziebladen zodanig op elkaar dat de vis erin gaat passen. Pak de visfilets goed in de spinazie en steek het vast met een cocktailprikker.
- Fruit in een grote koekenpan met olijfolie het sjalotje aan, voeg dan de knoflook toe en bak dit even mee. Giet de bouillon erbij en breng dit aan de kook.
- Leg dan de ingepakte visfilets in de pan samen met de orzo, tomaatjes, olijven, spinazie, citroensap en rasp.