Een klassieke aardappelpuree is natuurlijk heerlijk en een lekker stuk vlees, kip of zelfs vis verdient een lekkere puree erbij. Maar dit hoef niet altijd aardappelpuree te zijn. Je kunt van heel veel groentesoorten een lekkere puree maken. Ik heb ter inspiratie tien verschillende soorten puree gemaakt van groente voor jullie en twee niet te versmaden soorten aardappelpuree. Stuk voor stuk heerlijke variaties op de aardappelpuree.
Aardappelpuree
Aardappelpuree maken is helemaal niet moeilijk. Je hebt er wel de juiste aardappelen voor nodig en dat zijn de kruimige aardappelen. In mijn blog over aardappelsoorten lees je welke aardappelen dat zijn. Om een lekkere puree te maken, is een pureeknijper een fijn apparaat. Hierdoor krijg je een mooie gladde aardappelpuree zonder klontjes. Gebruik nooit een staafmixer of keukenmachine voor aardappelpuree! Je maakt de puree verder met warme melk en een flinke klont roomboter.
Lekkere luchtige aardappelmousseline
Je hebt aardappelpuree en je hebt een lekkere luchtige aardappelmousseline. Een aardappelmousseline is een hele smeuïge en luchtige aardappelpuree. Dit krijg je door heel veel roomboter of olijfolie, melk en room door de aardappelpuree te mengen. De mousseline maak je voor speciale etentjes thuis. En jij kan deze mousseline zelf ook maken, een luchtige puree zoals je het in een restaurant eet.
Aardappelpuree met kaas en knoflook
Dit is de lekkerste aardappelpuree die je ooit gegeten hebt en de meest machtige! Deze aardappelpuree met kaas en knoflook is niet goed voor de lijn, maar wel een heerlijk gerecht om op een winterse dag te serveren bij een speciaal etentje. Stevige kost dus. Het lijkt een beetje op de Franse aardappelpuree Aligot. Alleen heb ik een andere kaas gebruikt dan in deze Franse klassieker.
Verschillende soorten groentepuree:
Cassave puree met knoflook
Wil je eens iets anders serveren dan aardappelpuree, maak dan deze heerlijke cassave puree met knoflook. Deze puree is heerlijk romig en zacht en wordt veel gegeten in Brazilië. Daar heet het purê de mandioca.
Knolselderij en wortelpuree
Extra romige puree gemaakt van knolselderij en wortelen, daar kan geen aardappelpuree tegen op. Nou ja behalve een heerlijke luchtige aardappelmousseline dan. Het voordeel van deze puree is dat je verder geen groenten meer hoeft te serveren bij een gerecht, want de puree is de groente.
Romige pastinaakpuree
Een heerlijke romige en super gladde puree gemaakt van de pastinaak, daar kan ook geen aardappelpuree tegen op. Deze witte wortel is zeer smakelijk en minder zoet dan de gewone wortel, de smaak van de pastinaak zit tussen de knolselderij en wortel in.
Puree van aardperen
Deze puree van aardperen is een heerlijk bijgerecht bij een feestelijk etentje. Het is lekker bij wild, kalkoen, kip of vlees. Je kunt de puree eventueel maken met een staafmixer en het daarna door een fijne zeef halen, dan krijg je een soort mousseline van aardpeer. Ik vind het wel lekker als de puree grof is en er nog stukjes in zitten. Maar voor de luxe variant kan je beter door een zeef halen zodat je er een fluweelzachte puree van maakt.
Knolselderijpuree met blauwe kaas
Deze knolselderijpuree met blauwe kaas is een feestelijke puree, lekker bij wild, kip, kalkoen of vlees. Vraag wel even of iedereen van blauwe kaas houdt. Het aardse van de knolselderij gaat heel goed samen met het pittige van de blauwe kaas.
Koolraappuree
Deze romige koolraappuree met zwarte knoflook zal het goed doen als bijgerecht met op een speciaal etentje thuis of met de feestdagen. De puree van deze gele, geurige vergeten knol heeft een zachte, zoetige en unieke aromatische koolsmaak.
Pompoenpuree met beurre noisette en salie
Een makkelijk te maken puree. Je roostert de pompoenhelften in de oven en pureert het dan. Ondertussen maak je een beurre noisette met salie. Giet dit voor het serveren over de pompoenpuree en je weet niet wat je proeft. Zo lekker!
Puree van geroosterde wortelen
Een heerlijke puree van geroosterde gele wortelen, lekker pittig door de harissa die ik erin gebruik heb. Harissa is een pittige rode saus welke veel gebruikt worden in Noord-Afrikaanse landen. Natuurlijk kan je voor dit recept ook oranje wortelen gebruiken.
Wortel en zoete aardappelpuree
Deze puree gemaakt van wortelen en zoete aardappelen is een goed alternatief voor de ‘gewone’ aardappelpuree. Een lekkere iets zoete puree die het goed zal doen bij vlees, kip of vis.
Zoete aardappelpuree
Deze zoete aardappelpuree is een heerlijk bijgerecht voor bijvoorbeeld de feestdagen. Zoete aardappelpuree zoals ze hem in Amerika eten.
Ik heb de aardappelen gegaard in de oven maar je kunt de aardappelen ook schillen, in stukken snijden en koken (12-15 min.). Kook ze niet te lang, dan worden ze papperig.
Paarse zoete aardappelpuree
Mocht je paarse zoete aardappelen kunnen vinden bij jouw groenteboer, maak er dan deze aparte paarse puree van. Een bijzondere puree met blauwe kaas en pecannoten voor een speciaal etentje thuis.
Heerlijke variaties op de aardappelpuree
Ik hoop dat ik jullie lekkere alternatieven voor de aardappelpuree gegeven heb. Natuurlijk kan je een zelfgemaakte aardappelpuree nog oppimpen met verschillende soorten kaas, verse tuinkruiden of specerijen als je eens wat anders op tafel wilt zetten.