Pompoenpuree met beurre noisette en salie

Ik heb toch een heerlijke puree voor jullie. Deze goddelijke lekkere pompoenpuree met beurre noisette en salie serveer je op een speciaal etentje thuis. Een feestelijke puree die het ook met de feestdagen goed zal doen. En de puree is ook nog eens simpel te maken, dit wil je proberen!

 

Pompoenpuree

 

Je kunt op verschillende manieren pompoenpuree maken en dit is er een van. Ik heb de pompoen doormidden gesneden en gaar geroosterd in de oven. Hierdoor krijgt de pompoen een nog zoetere en intensere smaak. Die smaak is zo lekker, dat je eigenlijk geen peper en zout of iets anders hoeft te gebruiken om de puree op smaak te brengen. Behalve die te lekkere beurre noisette dan.

 

Als je de pompoen in blokjes gaat koken, wordt het een natte puree en dat wil je niet. Daarnaast is het schillen en in blokjes snijden van de pompoen een aardig klusje.
Door de pompoen te roosteren, hoef je deze niet te schillen want je schept het zachte vruchtvlees gewoon uit de schil.

 

Reken dat je per kilo verse pompoen ongeveer 500 gram puree kunt maken.
Je kunt de puree maken door het vruchtvlees te prakken met een pureestamper of met een vork, of pureren met een staafmixer of een keukenmachine. Bij de laatste twee krijg je een mooie gladde puree.
Je kunt dit ruim van tevoren doen en op de avond zelf de puree nog even opwarmen in een pan.
Ik heb nu een flespompoen gebruikt, maar je kunt ook andere pompoensoorten hiervoor gebruiken. Welke soorten er zijn, kan je hier lezen.

 

Beurre noisette

 

Beurre noisette oftewel hazelnootboter is gesmolten boter die bruin kleurt en daardoor een hazelnootachtige smaak krijgt. Het is een lekkere boter die je voor zowel zoete als hartige bereidingen kunt gebruiken. Het is een zalige toevoeging aan de pompoenpuree, het maakt de puree heel erg feestelijk en superlekker.

 

Door de boter lang en langzaam te verwarmen, verkleuren de eiwitten naar een bruine nootachtige boter. Roomboter bestaat voor 80% uit vet en 20% uit melksuiker, eiwit en water. Door de boter op deze manier te verwarmen verdampt het vocht eruit en door de eiwitten en suikers treedt er een Maillard reactie op. Dit is een scheikundig proces wat zorgt voor de bruinkleuring, niet alleen bij roomboter maar ook bijvoorbeeld bij vlees. De kleur van de boter verandert van licht geel naar donker goudbruin. Laat de boter niet verbranden!

 

Tips:

 

Gebruik voor de beurre noisette het liefst een pan met dikke bodem.

Salie en pompoen zijn dikke vriendjes. Gebruik wel verse salieblaadjes voor dit gerecht.

 

 

Recept Pompoenpuree met beurre noisette en salie:

Pompoenpuree met beurre noisette en salie. Maak eens op een speciaal etentje thuis een heerlijke puree van pompoen met die lekkere beurre noisette.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingredients
  

  • 1 pompoen,
  • 1 l olijfolie
  • 40 gr roomboter
  • 12 salieblaadjes
  • peper en zout

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Bekleed een ovenplaat met bakpapier
  • Snijd de pompoen doormidden en lepel de zaadjes en zaadlijsten eruit. Smeer de snijkanten van de pompoen in met olie en leg ze op de snijkant op de bakplaat.
  • Schuif de plaat in de oven en laat 30-45 minuten roosteren tot het pompoenvruchtvlees zacht geworden is.
  • Na het roosteren haal je de pompoen uit de oven en laat iets afkoelen. Schep het vruchtvlees uit de pompoen en pureer of stamp het tot een smeuïge puree.
  • Beurre noisette: Snijd de roomboter in blokjes en laat die langzaam smelten in een pan. Laat de boter geleidelijk verkleuren. Blijf roeren en kijk uit dat de boter niet verbrandt!
  • Haal de pan dan van het vuur en voeg de salieblaadjes toe. Bak ze een paar tellen mee. Giet dan de hete boter en blaadjes op de pompoenpuree.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating