Heel veel manieren om jam te gebruiken

Heel veel manieren om jam te gebruiken

Je kent dat wel, je hebt een potje (zelfgemaakte) jam aangebroken en vervolgens vergeet je het op te maken. Omdat je waarschijnlijk niet elke dag jam op je boterham eet, heb ik een paar tips voor je.
Hieronder vind je heel veel manieren om jam te gebruiken.

 

Heel veel manieren om jam te gebruiken

In de yoghurt
Meng wat lepels jam door de yoghurt en je hebt een instant fruityoghurt gemaakt.
Of doe deze yoghurt in ijslolly vormpjes en je hebt heerlijk yoghurt ijslollies.

Heel veel manieren om jam te gebruiken

Op je pap
Heb je rijstepap, griesmeelpudding, havermoutpap of brinta gemaakt? Een dot zelfgemaakte jam of marmelade erop is heerlijk!

Heel veel manieren om jam te gebruiken

In een wentelteefje
Besmeer drie (oude) boterham met jam en leg er dan een boterham op. Maak een mengsel van 3 eieren, 2 eetlepels suiker en 250 ml melk. Schenk dit in een lage schaal en laat hierin je dubbele boterhammen even in weken. Bak ze dan in een pan met een klontje boter aan beide kanten goudbruin. Het ultieme zondagmorgen verwenontbijtje.

 

Tosti

Ook heerlijk is om de boterhammen te beleggen met kaas en een jam en hiervan tosti’s te maken. Een lekkere combinatie is bijvoorbeeld vijgenjam met brie, oude kaas met abrikozenjam of blauwe kaas met pruimenjam.
Heel veel manieren om jam te gebruiken

Maak er een gebakje van
Heb je een cake in huis? Snijd deze in dikke plakken, besmeer met bijvoorbeeld aardbeienjam en doe er een toef slagroom op. De kinderen zullen dit heel erg lekker vinden.

Heel veel manieren om jam te gebruiken

Bakken met jam
Jam kan je gebruiken om tussen twee (zelfgemaakte) koekjes te smeren.
Gebruik het voor of bij het maken van een galette, een vruchtentaart, pavlova, muffin, brownies, scones of deze Aardbeien crumble koek.

Heel veel manieren om jam te gebruiken

Op pannenkoeken
Serveer in plaats van siroop een jam bij de pannenkoeken. Je kunt de jam verwarmen in een pannetje waardoor deze vloeibaar word. Hierdoor kan je het over de pannenkoeken gieten.
Ook lekker is om koude of warme crêpes te vullen met een laagje jam (en eventueel wat slagroom) en ze op te rollen.

Heel veel manieren om jam te gebruiken

In een cocktail
Natuurlijk kan je ook een beetje jam voor extra smaak in een cocktail toevoegen. Perzik en whisky zijn goede vriendjes, net zoals marmelade met gin. Of wat te denken van frambozenjam bij wodka?

Heel veel manieren om jam te gebruiken

Bij vlees
Jam zoals bijvoorbeeld abrikozenjam, past heel goed bij kip of varkensvlees. Bessenjam past weer goed bij wild. Als je het vlees gebakken hebt, haal het uit de pan en pak het even in aluminiumfolie om warm te houden. Voeg een paar lepels jam (en misschien wel een scheutje drank zoals rum bij de abrikozenjam en rode wijn bij de bessenjam) en maak op deze manier een heerlijke saus bij je vlees.

Ook kan je bijvoorbeeld een kipfilet of stukje varkensvlees vullen met jam. Snijd daarvoor een inkeping in het vlees en vul dit met een sinaasappelmarmelade of perzikenjam.

Heel veel manieren om jam te gebruiken

Op de barbecue
Gebruik het om vlees te marineren of glaceren
Marineer vlees zoals kip of varkensvlees in een marinade van olie, rode wijnazijn, sojasaus, gember en bijvoorbeeld abrikozenjam. Grill het en lak het tijdens het grillen af met deze marinade.
Heel veel manieren om jam te gebruiken
Of maak er een barbecuesaus van: Meng een eetlepel olie, met een gesnipperde ui, 2 geraspte teentjes knoflook, 200 ml pittige ketchup, 100 ml kersen- of abrikozenjam, 4 eetlepels bruine suiker, balsamico en 1 eetlepel Sriracha met elkaar in een pannetje en breng dit aan de kook.

 

Gebruik het in een dressing
Een saladedressing wordt meestal gemaakt van 1 deel azijn (of citroensap), 3 delen olie (olijf-, zonnebloem- of notenolie), peper en zout. Om het iets zoeter te maken kan je er bijvoorbeeld een lepeltje frambozen- of sinaasappeljam door mengen.

Heel veel manieren om jam te gebruiken

Op of bij kaas
Vooral bosvruchten passen goed bij Franse kaas. Koop een ronde camembert, doe er een paar lepels jam op en pak dit in een vel bladerdeeg. Bak het pakket ongeveer 30-40 minuten in een oven van 180˚. Heerlijk als voor- of nagerecht of bij de borrel.
Sowieso is het lekker om bijvoorbeeld een bramen-, bosvruchten, vijgen- of druivenjam te serveren op een kaasplankje.

Heel veel manieren om jam te gebruiken

Maak vruchtenijs
Haal een bak vanille- of roomijs uit de vriezer en laat het iets zacht worden. Roer er voorzichtig jam doorheen (zodat er een marmereffect ontstaat). Doe het ijs terug in de bak en zet het weer in de vriezer.
Heel veel manieren om jam te gebruiken

Op een toetje
Net zoals in yoghurt, kan je jam ook gebruik om over of in je vla te gebruiken. Heb je een panna cotta gemaakt, doe hier een lekkere jam over.
Of meng yoghurt met slagroom en jam om het nog luxer en lekkerder te maken.
Maak er een vlaflip van: vanillevla, jam en yoghurt in een glas.

Heel veel manieren om jam te gebruiken

 

Dit waren dus heel veel manieren om jam te gebruiken. Zo komt je potje jam wel op, nietwaar?


Plaats een reactie

Copyright 2024 Culinea.nl - Deze recepten website is gemaakt door Umbrella Marketing