Hartige Griekse Preitaart Prasopita

Een heerlijke hartige taart met prei in de hoofdrol, dat is deze hartige Griekse preitaart Prasopita. Ik ben een fan van hartige taarten en de Griekse keuken. Deze taart is gebaseerd op een heerlijke Prasopita die ik wel eens in een Grieks restaurant heb gegeten. Ik nam wat vrijheden en heb het recept voor de vulling aangepast aan mijn persoonlijke smaak en ingrediënten die gemakkelijker te verkrijgen zijn in supermarkten.

Niets lekkerder dan de geur van een versgebakken huisgemaakte taart! Heerlijke hartige taarten zijn erg populair in de Griekse keuken. Van de klassieke Griekse Spanakopita, Kotopita (kiptaart) tot kaastaarten in allerlei verschillende vormen. Hartige taarten zijn geschikt voor elk moment van de dag, als lunch, voorgerecht of als hoofdgerecht.
Dit is een recept voor een vegetarische preitaart, waarmee jij deze heerlijke taart ook zelf thuis kunt maken.
Het belangrijkste ingrediënt dat je nodig hebt om een Griekse taart te maken is prei. Een favoriet ingrediënt in alle soorten Griekse recepten. Vooral wanneer gebakken met kaas in filodeeg, tot ze mooi zacht zijn en gemengd met de gesmolten kaas, dan weet je niet wat je proeft.

Filodeeg

Gebruik filodeeg uit de winkel om deze taart te maken, maar als jij een goed recept hebt voor zelfgemaakt filodeeg dan kan je dat gebruiken natuurlijk. Waarschijnlijk is dat wel het lekkerst, maar ik ben niet zo’n held met zelfgemaakt deeg.
Belangrijk is dat je elk velletje filo goed insmeert met olijfolie.
Vet ook de bodem van de bakvorm in met olijfolie. Leg een vel filodeeg op de bodem van de pan. En dan leg je vier vellen hierop met de randen van het filodeeg over de pan.
Je kunt het overgebleven filodeeg in een cirkel uit snijden die ongeveer even groot is als de vorm. Of je verfrommelt de filo zoals ik gedaan heb en leg dit dan bovenop de taart.

Kaas

Veel versies van Prasopita of Griekse preitaart gebruiken graviera, een populaire Griekse kaas die vergelijkbaar is met Gruyère. Dat heb ik in dit recept weggelaten omdat die kaas moeilijk verkrijgbaar is. Ik heb ook ricotta aan de vulling toegevoegd, omdat ik dol ben op de romigheid die het toevoegt.

Wat eten we erbij:

Prasopita is heerlijk op zichzelf als complete maaltijd en het is ook een geweldige lunch. Serveer het samen met een mooie salade. Enkele van mijn favoriete salades om erbij te serveren zijn deze Tzatziki, Griekse salade of Salade met watermeloen en feta.

Tip:

  • Ik heb de taart gemaakt in een gietijzeren pan. Je kunt ook een ovenschaal of ronde bakvorm gebruiken.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Hartige Griekse preitaart Prasopita:

Hartige Griekse preitaart Prasopita. Een heerlijke hartige taart met prei in de hoofdrol, dat is deze hartige Griekse preitaart Prasopita.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 3 grote preistengels
  • 200 gr feta
  • 200 gr ricotta
  • 5 el dille, fijngehakt
  • 2 el gedroogde oregano
  • 3 eieren
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 8 vellen filodeeg (125 gr)

Instructies
 

  • Vulling: Snijd de prei in dunne ringen, spoel dit schoon onder de koude kraan en laat goed uitlekken. Bak de prei in een scheutje olijfolie in een bakpan op middelhoog vuur.
  • Als de prei mooi zacht en goudbruin is, schep je dit in een kom en laat helemaal afkoelen.
  • Verkruimel dan de feta erboven en meng de ricotta, kruiden, eieren, peper en zout erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 190°C. Vet de bodem van de ovenschaal in met olijfolie. Leg een vel filodeeg op de bodem van de pan.
  • Leg hierop vier vellen filodeeg, elk bestreken met olijfolie. Laat de randen van het filodeeg over de schaal hangen. Lepel het preimengsel erop en verdeel het gelijkmatig.
  • Kwast de rest van de filo in met olie, verfrommel ze en leg ze op het preimengsel in de ovenschaal.
  • Zet de schaal in de oven en bak het gerecht in ongeveer 30-35 minuten tot de filo goudbruin en knapperig is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating